fbpx

15 iulie 1869: Hippolyte Mège-Mouriès patentează margarina

Reclamă vintage la margarină.

Margarina este un substitut al untului folosită la coacere și la gătit, sau pentru a o întinde pe pâine. Margarina modernă este realizată din ulei vegetal rafinat și apă, pe când untul este realizat din grăsime de lapte. La fel că untul, margarină consistă dintr-o emulsie de apă în grăsime și are un conținut minim de grăsime de 80%.

Dar cine a inventat margarina? 

Charles Louis Napoleon Bonaparte

Împăratul Napoleon al III-lea al Franței a oferit un premiu pentru cel care putea inventa o alternativă satisfăcătoare a untului, potrivită pentru a fi folosită de către forțele armate și de către clasele sociale inferioare.
Chimistul francez, Hippolyte Mège-Mouriès a inventat substanță numită “oleomargarină”, nume care a fost scurtat ulterior în “margarină”, nume dat după denumirea grecească pentru perlemargaritar.

inventatorul margarienei

Chimistul și-a patentat invenția în anul 1869 și a extins operațiunile inițiale de producție, dar nu a avut succes comercial prea mare. În 1871, Mege-Mouries și-a vândut brevetul companiei olandeze “Jurgens”, acum parte din “Unilever”. În același an, farmacistul german Benedict Klein și-a deschis prima fabrică de margarină. Principala materie prima din formulă originală a margarinei a fost grăsimea de vită, dar în anul 1871, Herny W. Bradley și-a patentat procedeul de fabricare a margarinei ce combină uleiuri vegetale (în principiu ulei de semințe de bumbac) cu grăsimi animale. Lipsa grăsimilor de vită și noile dezvoltări ale lui Boyce și Sabatier în hidrogenarea plantelor au accelerat folosirea metodei lui Bradley. Criza din anii 1930, urmată de Al II-lea Război Mondial, au făcut că, până în 1945, margarina “originală” să dispară complet de pe piață, iar noile schimbări au făcut că, până în 1950, margarină să fie fabricată în totalitate din uleiuri și grăsimi vegetale.

Astăzi, margarina este un amestec de uleiuri vegetale naturale cu o cantitate redusă de grăsime vegetală și apă. În funcție de tipurile de uleiuri vegetale folosite și de proporția acestora, margarina conține grăsimile esențiale Omega 3 și 6 în cantități variabile.

 

Citește și:

14 iulie 1867: Alfred Nobel face prima demonstrație cu dinamită

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.