fbpx

15 decembrie 1827: Școlile din Boston cer vaccinarea tuturor elevilor împotriva variolei

Photo 58826218 © Liligraphie | Dreamstime.com

În 1827, chiar dacă vaccinarea împotriva variolei era o chestiune relativ nouă, în marile orașe americane imunizarea prin vaccin  era deja obligatorie. Obiecțiile față de vaccinarea  obligatorie au durat aproape un secol până să ajungă la Curtea Supremă. Boston

15 decembrie 1827: Legea „Niciun copil nevaccinat” devine lege pentru școlile din Boston

Variola este o boală urâtă și, mai ales, mortală, cu obiceiul neplăcut de a ucide o treime dintre cei care se îmbolnăvesc și de a mutila pe cei care au norocul să supraviețuiască.

Declarația Consiliului Școlar al orașului Boston, statul Massachusetts, de la 15 decembrie 1827, a venit la doar trei decenii după ce Edward Jenner a descoperit în 1796 că puroiul din veziculele provocate de boala mai puțin mortală a vacii poate fi folosit pentru a imuniza oamenii împotriva variolei.

Urmând exemplul statului Massachusetts, orașe și state din întreaga Statele Unite au adoptat legi în secolul al XIX-lea care cereau cetățenilor și elevilor să fie vaccinați împotriva variolei, în speranța eradicării bolii.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Astfel de reguli nu erau universal iubite, iar în 1905, Curtea Supremă a analizat o contestație la legea obligatorie de vaccinare a statului Massachusetts. Curtea a hotărât, în cazul Jacobson v. Massachusetts, că orașul Cambridge avea dreptul să ceară ca toți cei peste 21 de ani să fie vaccinați împotriva variolei sau să plătească o amendă de 5 dolari (aproximativ 120 de dolari în bani de astăzi).

Curtea a respins argumentul lui Jacobson că vaccinarea obligatorie încalcă drepturile sale constituționale, hotărând că „libertatea garantată de Constituția Statelor Unite fiecărei persoane în cadrul jurisdicției sale nu înseamnă un drept absolut al fiecărei persoane de a fi, în orice moment și în orice circumstanțe, complet liberă de restricții”.

Variolă; Foto credit@Biblioteca Congresului SUA

Cu toate că tratarea variolei era simplă și legile o impuneau, se estimează că variola a ucis între 300 și 500 de milioane de oameni în secolul al XX-lea. În ceea ce este considerat un triumf al medicinei moderne, Organizația Mondială a Sănătății a eradicat variola în 1979 după o misiune de căutare și distrugere care a durat un deceniu.

Cei 3 directorii ai Programului Global de Eradicare a Variolei, 1980

Până în ziua de azi, toate statele cer ca elevii să fie vaccinați, în mod obișnuit împotriva difteriei, rujeolei, rubeolei și poliomielitei. Cu toate acestea, majoritatea statelor oferă scutiri pentru părinții care au motive religioase, medicale și uneori filozofice pentru a nu-și vaccina copiii.

Temerile științific neîntemeiate că vaccinurile provoacă autism au condus recent mulți părinți să renunțe la vaccinare, în ciuda riscurilor de îmbolnăvire.


Cazurile de variolă raportate oficial la nivel global în perioada 1920 to 2016

Variola este o boală contagioasă, fiind provocată de un virus din genul Orthopovirus. Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând un număr imens de oameni de-a lungul secolelor; numai în secolul al XX-lea au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni. Numai în 1967 s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni și au căzut victime acestei boli două milioane. În același an Organizația Mondială a Sănătății a desfășurat o campanie intensă de vaccinare și de informare a opiniei publice cu privire la această boală. În 1979, variola a fost total eradicată; de atunci nu s-a mai semnalat nici un caz. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natura.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și:

14 decembrie 1656: Sunt realizate primele perle de imitație fără mercur

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.