fbpx

10 propuneri de activități pentru Săptămâna Verde și Școala Altfel, adresate școlilor

Photo 123654161 © roibul | Dreamstime.com

Pentru prima dată, toate școlile din România vor fi implicate, începând din acest an școlar, în programul Săptămâna Verde. Obiectivul declarat al autorităților educaționale este să stimuleze și să aprofundeze interesul elevilor pentru subiectele referitoare la mediu, protejarea naturii și combaterea schimbărilor climatice. Pe lângă Săptămâna Verde, unitățile de învățământ vor derula, în continuare, și programul Școala Altfel, în care sunt încurajate să le ofere copiilor activități în afara spațiului școlar.  

În acest context, venim în sprijinul școlilor cu propuneri de activități lansate de 10 organizații de profil, sistematizate de Radu Dragomirescu, membru și voluntar în cadrul Asociației Wilderness Research and Conservation.

”Ne dorim să apropiem tinerii mai mult de natură prin activități interactive și inedite pentru copii; vă propunem astfel o serie de activități, adunate și dedicate pentru cele 2 săptămâni tematice din structura anului școlar, și anume Școala Altfel și Săptămâna Verde”, transmite Radu Dragomirescu.

  • Fundația Conservation Carpathia – propune elevilor și profesorilor programe de una, trei sau cinci zile în cadrul Centrul de activități și explorarea naturii Richita”, ce pot fi personalizate astfel încât să se potriveasca nevoilor și dorințelor oricărui grup de elevi. Programul fiecărei zile este construit în jurul ecosistemelor și speciilor reprezentative pentru Munții Făgăraș. Activitățile sunt interactive, se desfășoară preponderent în aer liber, iar drumețiile și jocurile în natură sunt nelipsite. Centrul Richita este situat într-o poiană în mijlocul naturii, este un centru nou, bazat pe energie 100% regenerabilă, creat să asigure copiilor un mediu sănătos, confortabil, cu un impact minim asupra naturii.

Detalii despre ofertă la: [email protected] , Ioana Duică.

  • Societatea Ornitologică Română – dorim să încurajăm fiecare profesor sau elev să își împartă spațiul cu speciile urbanizate și chiar să le ajute prin câteva acțiuni simple, precum amplasarea unui cuib artificial, a unei adăpători sau hrănirea păsărilor în timpul iernii. (Proiectul – Scoli prietenoase cu natura). 

 

Animal Society – ONG cu peste 20 de ani de activitate în domeniul protecției animalelor în România, dar și internațional; oferim în cadrul Centrului de Educație pentru Bunăstarea Animalelor, sub denumirea ”Câini pentru oameni” programe de terapie și activități asistate de câini maidanezi adoptați, ateliere educative, cu participare gratuită, pe diverse teme legate de bunăstarea animalelor (comportament canin/felin, dresaj, sănătate și nutriție, prim-ajutor, ș.a.), alături de invitați care sunt specialiști în diverse domenii (medici veterinari, instructori canini, psihologi, etc.)      

 

Ora de relaxare cu animale (cu sloganul ”Învățăm de la animale mici cum să fim oameni mari”). Este un proiect de conștientizare, informare și responsabilizare cu privire la bunăstarea animalelor, dar și la cum interacțiunea corectă cu animalele poate face mult bine și oamenilor.

Pentru mai multe detalii și cum vă puteți înscrie: [email protected] / [email protected]

 

  • Bogdan Vasilescu – propune diverse activități interesante, pe una sau mai multe zile, plimbări cu caiacele pe lacurile din București, pe Dunăre la sud de București sau pe lacuri din zone naturale deosebite. De asemenea organizează și tabere tematice educative despre cum să fim drumeți iubitori de natură. Taberele se pot organiza cu toată recuzita necesară pusă la dispoziție sau la cabană pe malul Oltului în zona Brezoi – Cozia unde copiii pot face și echitație sau plimbări prin pădure pe trasee ușoare. În tabere copiii pot învăța spiritul de echipă, colaborarea, independența și autonomia ca forme de dezvoltare personală.

Pentru mai multe detalii și cum vă puteți înscrie: [email protected] / 0721 326 264

 

  • Asociatia Wilderness Research and Conservation – își propune să familiarizeze copiii cu animalele sălbatice, să desființeze mituri legate de acestea și să ne explice mai bine când este necesar să intervenim și să ajutăm. Activitățile propuse fiind astfel: workshop-uri de bioacustică pentru a înțelege mai bine populațiile de lilieci din mediul urban, prezentări interactive la clasă sau în natură despre animale sălbatice, tururi ghidate în parcurile și zonele verzi din București.

Pentru mai multe detalii și cum vă puteti înscrie: [email protected]

 

      Vizită în aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea; singura rezervație de dune marine din România care conservă o frântură din litoralul românesc natural, de acum 100 de ani. În această rezervație pot fi observate dune de nisip, plante, dar și alte viețuitoare ce folosesc această oază de verdeață pentru a locui, pentru a se hrani sau doar să se odihneasca.   

     În cadrul Observatorul Ornitologic Agigea pot să vadă păsări ce sunt capturate pentru studierea migrației lor și inelarea acestora, participând astfel la procesul de inelare. Astfel pot să vadă pasările de aproape și să înțeleagă mai multe despre lumea acestora.

Pentru mai multe detalii și cum vă puteti înscrie accesând formularul: 

https://forms.gle/qap3ZMpbnNP9y8LD6

 

  • Asociatia Parcul Natural Vacaresti – vă încurajează să explorati zonele sălbatice din apropierea dvs; astfel regăsiți în Parcul Sticlăriei, Pădurea Băneasa și Parcul Natural Văcărești, trasee special amenajate pentru a ne aprofunda cunoștiințele despre natura și a porni pe urmele aricilor sau ale nevăstuicilor, pășind în lumea magică a acestora. Pentru plimbarea din cadrul PNV ( Parcul Natural Văcărești ), beneficiați și de un suport digital, prin intermediul aplicatiei care va aduce un plus experienței în parc. 

       Tematicile țin cont de cerințele curriculumului școlar, iar activitățile urmăresc să dezvolte nevoia de cunoaștere și aprofundare a cunoștințelor de către elevi, nevoia de comunicare și socializare caracteristice vârstei și dorința copiilor de a experimenta diverse situații folosindu-și imaginația și creativitatea.

        Atelierele se desfășoară în Muzeu, de marți până vineri, între orele 10.00 – 15.00.

Pentru mai multe detalii și cum vă puteti înscrie: [email protected] / Telefon: 021 305 60 31, 0729 074 127 /  https://antipa.ro/rezervari

 

  • Planeta Științei – organizează ateliere științifice pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani, ce abordează teme dificile precum fizică, biologie, geologie, inginerie, explicate pe înțelesul celor mici. Atelierele sunt susținute de către experți în domeniu ce așteaptă cu nerăbdare de altfel, să răspundă curiozităților expuse de copii.

    Prin intermediul unor jocuri, tinerii pot capătă o înțelegere intuitivă a unor concepte complicate de știință, precum scară distanțelor din sistemul solar, modul de propagare al undelor sau densitatea corpurilor. Ne dorim ca micii oameni de știință să înțeleagă și fundamentele expuse în cadrul experimentelor.
    Coordonăm de altfel Bucharest Science Festival ( eveniment anual din 2013), cea mai importantă întâlnire de promovare a științei din România și Salonul de Știință al Școlilor.

Pentru mai multe detalii și cum vă puteti înscrie:  [email protected]

 

Programul cuprinde 14 teme, unele dintre ele cu două sau mai multe subiecte. Acestea vizează cunoaşterea lumii fascinante a plantelor, pornind de la alcătuirea corpului lor, până la oferta generoasă pe care ne-o fac, asigurându-ne hrană, dar şi adăpost, haine, leacuri pentru boli. Acest program urmăreşte dezvoltarea unor atitudini şi valori precum curiozitatea, spiritul de observaţie şi receptivitatea copiilor, spiritul de investigaţie, respectul faţă de plante şi de orice altă formă de viaţă, preocuparea pentru un mod de hrănire sănătos, grija faţă de natură.

Sunteți încurajați de altfel să veniți cu propuneri de teme sau subiecte inedite ce pot fi abordate în cadrul vizitei în grădină și să vă implicați astfel în procesul de explorare și învățare.

 Pentru mai multe detalii și cum vă puteti înscrie: [email protected] / [email protected]

 

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/view-vacaresti-nature-park-bucharest-aerial-image123654161

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.