fbpx

Cum ajutăm un animal sălbatic pe timp de iarnă?

Photo 1334033 © Michael Mihin | Dreamstime.com

de Radu Dragomirescu, student la medicină veterinară, voluntar la Asociația WILDERNESS RESEARCH AND CONSERVATION și la Fundația Visul Luanei

Ne gândim cât de frig este afară, în special în zilele cu ploaie și ger. În vreme ce noi putem amâna aceste ieșiri, animalele sălbatice nu beneficiază de acest confort, în special cele ce nu migrează în sezonul rece și care își reduc activitatea, odată cu scăderea temperaturilor.

Totuși, ce facem dacă găsim o pasăre la sol, în această perioadă?

  • În cazul în care aceasta nu își poate lua zborul când ne apropiem de ea (fiind epuizată /hipotermică; având o problemă medicală – rezultată în urma unui impact sau a unei intoxicații), recomandăm:
  • contactarea unui specialist/centru de reabilitare a animalelor sălbatice pentru a prezenta situația și a primi indicații.
  • preluarea acesteia într-o cutie de carton în care au fost facute găuri pe fețele laterale ale acesteia pentru a facilita ventilația – un mediu cât mai întunecat este recomandat pentru animalele sălbatice în vederea transportării, deoarece reduce stresul resimțit de acestea și cresc șansele de supraviețuire ale animalului până ce acesta poate primi un ajutor real din partea personalului avizat.
  • în unele situații, mai exact când animalele sunt ude, hipoterme și epuizate, adăpostirea într-un un loc liniștit, călduros, după ce acestea au fost uscate (se recomandă folosirea prosoapelor, materialelor textile sau a șervețelelor pentru a realiza uscarea), favorizează recuperarea animalului – în cazul în care acesta nu prezintă și alte patologii – putând ulterior să își ia zborul și să fie eliberat (ideal ar fi cât mai aproape de locul de unde a fost preluat);  
  • la recomandarea specialiștilor și doar pentru perioada în care nu se transportă animalul, se poate plasa un recipient cu apă în cutia în care acesta se află – hrana nu este indicată, putem sa facem mai mult rău decat bine, necunoscând specia și necesitățile acesteia;

 

Foarte important – animalele nu se hrănesc forțat  – putem lăsa animalul cu sechele sau să îi provocăm moartea în cazul aspirării bolului alimentar!

  • dacă sesizăm urme de sânge, mers dezorientat, aripile păsării nu se află la același nivel; vă rugăm să contactați un centru de specialitate pentru a facilita preluarea păsării fără a înrăutăți starea în care aceasta se află.

Păsările sălbatice au nevoie de o hrană cât mai variată, și cu un aport nutritiv crescut, în special în perioadele reci, când resursele sunt limitate. Putem ajuta, astfel, indivizii care trăiesc în mediul urban, ce pot avea dificultăți în a-și procura hrana din lipsa habitatelor naturale.

În schimb, hrănirea lor cu produse de panificație precum pâinea, covrigii, pufuleții sau alimente procesate, oferă animalelor o stare falsă de sațietate cu aport caloric mare, dar scăzut din punct de vedere nutrițional.

Consumarea de lungă durata a acestor produse duce la malnutriție, cea mai cunoscută patologie fiind “boala aripilor de îngeri”. Aceasta se manifestă printr-o poziţie nefirească a aripilor: în loc să stea lipite de corp, acestea se deformează, oasele și articulațiile nu se mai dezvoltă corespunzător și ajung să atârne pe lângă corp. Cele mai afectate sunt păsările de apă precum rațele, gâștele și lebedele.

Pentru a vă ajuta să oferiți hrană potrivită, colegii de la SPPN au realizat această imagine ajutătoare, ce explică pe „nivele” cerințele de hrană ale păsărilor sălbatice sedentare.

În cazul pasărilor mici (granivore) se poate improviza destul de ușor o hrănitoare, din diferite materiale ce pot fi ulterior umplute cu semințe (nesărate și neprăjite), nuci, fructe. 

Mai jos se poate vedea cum se construiește o astfel de hrănitoare, din care și veverițele se pot hrăni.

https://www.youtube.com/watch?v=b3EU7hc-Rjk

Acest ajutor nu trebuie să devină un obicei pe durata întregului an, animalele recurgând astfel la metode mai ușoare de procurare a hranei, făcându-le astfel,  mai vulnerabile față de prădători și mai dependente de om, ceea ce este foarte problematic, având în vedere natura lor sălbatică. 

În cazul aricilor, prezența acestora pe timp de zi, lipsa unui comportament de apărare specific ( ghemuirea ), o stare de amorțeală, pot fi corelate de cele mai multe ori cu o patologie, fiind animale nocturne, iar recomandarea este ca aceștia să ajungă la un centru specializat pentru a putea fi tratați. 

Pe timp de iarnă se pot găsi lilieci căzuți din adăpost (pe stradă), adăpostiți în scări de bloc sau chiar în casele oamenilor. În acest caz trebuie contactat un centru de reabilitare, pentru că manipularea necorespunzătoarea poate rezulta în mușcături, ce implică nevoia imediată de aplicare a vaccinului antirabic și antitetanos. 

Vă rugăm să evitați manevrarea acestora sau prinderea lor fără a fi discutat cu un specialist în prealabil, din motive ce țin atât de siguranța dvs cât și a animalului. 

Având în vedere serviciile ecosistemice importante pe care liliecii le oferă mediului urban, prin dezinsecția gratuită, ajutarea acestor animale este foarte importantă.

Dorim să mulțumim pe această cale Fundației Visul Luanei pentru ajutorul oferit în redactarea articolului – pe care îi puteți contacta (+40 (748) 395 859 ) dacă găsiți un animal sălbatic în necaz ; dar și colegilor din cadrul SPPN pentru materialul pus la dispoziție.

 Mai multe detalii despre activitatea celor doua asociații și cum puteți sprijinii cauzele, regasiți accesând Fundatia Visul Luanei si Wilderness Research and Conservation.

Puteti susține cele 2 cauze și prin redirecționarea gratuită 3,5% din impozitul pe venit completând formularul 230 aici ( WRC ) sau aici ( Fundația Visul Luanei ).

Pentru profesorii sau cadrele didactice interesate: Dacă doriți ca Asociația Wilderness Research and Conservation să susțină organizeze un eveniment similar și în școala dumneavoastră, puteți trimite o cerere la adresa [email protected].
Sursă foto cover: https://www.dreamstime.com/stock-photos-wild-duck-image1334033

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.