Școala Populară de Arte din Iași și-a externalizat serviciile de contabilitate către firma propriei contabile, valoarea contractului fiind o treime din bugetul anual al instituției, relatează Ziarul de Iași.
Potrivit jurnaliștilor, Școala de Arre, o instituţie cu numai 21 de angajaţi, plus conducerea, şi care are în schemă un contabil, externalizează serviciul de contabilitate către o firmă privată pentru suma de 20.000 de euro pe an. Iar contractul pare a fi unul pe 7 ani. Culmea, firma de contabilitate care a „prins“ acest serviciu este deţinută taman de contabila instituţiei, care este şi membră în CA al Şcolii: tânăra Diana Geantimir, până nu de mult şi ea angajată la CJ. Mai neverosimil pare a fi faptul că acest contract rade practic o treime din veniturile proprii ale Şcolii, care este echivalentul a 60.000 euro pe an.
La sfârşitul anului 2019, serviciul contabilitate a fost externalizat. Practic, contractul a fost atribuit prin achiziţie directă, pentru suma de 7.900 de lei/lună, pentru un an, unei firme de contabilitate cu sediul în şoseaua Bucium. Firma Omega Expert Accounting SRL a fost înfiinţată pe 24 mai 2019, în domeniul „Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal“. Administratorul firmei este Diana Geantimir, care deţine şi 90 la sută din patrimoniul societăţii. Celălalt asociat, Ciprian Aporcăriţei, are 10 la sută.
Diana Geantimir, expert contabil şi judiciar, s-a ocupat şi înainte de contabilitatea Şcolii de Arte, venind de la Consiliul Judeţean, unde a lucrat câPractic, contabila Şcolii ţine acum contabilitatea instituţiei prin firma proprie, pentru care încasează nu mai puţin de 20.000 de euro pe an. teva luni în 2018. Mai mult decât atât, ea este şi membră în Consiliul de Administraţie al şcolii – din care mai fac parte directorul instituţiei şi încă cinci angajaţi.
Practic, contabila Şcolii ţine acum contabilitatea instituţiei prin firma proprie, pentru care încasează nu mai puţin de 20.000 de euro pe an.
Instituţie publică de cultură, având ca profil învăţământul artistic şi de însuşire a meşteşugurilor tradiţionale (prezentare de pe site-ul propriu), Școala Populară de Arte „trăieşte“ din taxa plătită de cei aproximativ 450 de cursanţi: 700 de lei/an, respectiv 300 de mii de lei buget anual.