fbpx

Mircea Dumitru, rectorul Universității București, a devenit membru al Academiei Europaea

Rectorul UniBuc, Mircea Dumitru, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că a devenit membru al prestigioasei organizații Academia Europaea.

”M-am simțit onorat și emoționat, deopotrivă, să mă număr printre noii membri ai Academiei Europei, primiți oficial în cursul săptămânii trecute în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Barcelona. Am împărțit scena cu colege și colegi din întreaga Europă, susținători cu toții ai cercetării interdisciplinare și ai științelor umaniste, ca motoare pentru evoluția societăților noastre.

Cred că acum este de datoria mea să deschid o fereastră de oportunitate pentru accederea în Academie a celor mai reputați cercetători români.

În același timp, voi susține crearea de noi punți între profesorii și cercetătorii Universității din București, dar nu numai, și membrii Academiei pentru a dezvolta împreună proiecte și noi viziuni.

Le mulțumesc colegelor și colegilor din Academia Europaea pentru încrederea oferită. Voi folosi această oportunitate pentru binele comunității științifice românești”, a scris Mircea Dumitru.

Ce este Academia Europaea

Organizația este Academia pan-europeană de științe umaniste, litere, drept și științe. A fost fondată în 1988 și funcționează ca un organism coordonator al intereselor europene în relația cu agențiile naționale de cercetare.

Despre Mircea Dumitru

Mircea Dumitru (n. , București, Republica Populară Română) este un filozof român, profesor de logică la Facultatea de Filozofie și rector (din 2011) la Universitatea din București. Este membru corespondent al Academiei Române (din 2014). În perioada iulie 2016–ianuarie 2017, a ocupat și fotoliul de ministru al educației în guvernul condus de Dacian Cioloș.

Cărți

  • On Incompleteness in Modal Logic. An Account through Second-Order Logic, UMI, A Bell & Howell Information Company, 300 North Zeeb Road, Ann Arbor, MI 48106-1346, USA, 1998
  • Logică și argumentare, manual pentru licee (co-autor P. Bieltz), Editura ALL, București, 1999
  • Modalitate și incompletitudine. Logica modală ca logică de ordin superior (cuvânt înainte de Graeme Forbes, și postfață de Melvin Fitting), Editura Paideia, Bucuresti, 2001
  • Explorări logico-filosofice (postfață de Sorin Vieru), Editura Humanitas, București, 2004.

Studii

  • Aspecte epistemologice ale axiomatizării, în Istoria și filosofia științei, Editura Universității, Iași, 1982, pp. 136 – 147.
  • Teoria științifică relațiile interteoretice. Studiu de caz, în Istoria și filosofia științei, Editura Universității, Iași, 1988, vol. 2, pp. 655 – 663.
  • Argumente pentru o teorie unificată a dinamicii cunoașterii științifice, în Istoria și filosofia științei, Editura Universității, Iași, 1988, vol. 2, pp. 741 – 747.
  • Logica modală ca logică de ordin superior, în Itinerarii logico-filosofice editori Valentin Mureșan și Mircea Dumitru, Editura Universității din București, 2004, pg. 178-200.