fbpx

ASSMB anunță 1400 de cazuri de gripă în școlile și grădinițele publice din București

Personalul din cabinetele medicale școlare, monitorizează zilnic starea de sănătate a copiilor, în data de 28.01.2020, raportând un număr de 1400 de cazuri de gripă la nivelul sistemului public de învățământ din București, anunță Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, într-un comunicat. Potrivit sursei citate, ”numărul nu este îngrijorător dacă ținem cont că în București sunt aproximativ 249.000 de preșcolari și elevi.”

ASSMB este o instituție publică, aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Comunicatul nu face, însă, nicio referire la măsuri pentru asigurarea de săpun sau dezinfectant în școlile din București, cerute de Asociația Elevilor din București și Ilfov.

ASSMB precizează că răceala și gripa sunt ambele infecții respiratorii cu simptome diferite ce pot fi identificate. De aceea, venim în întâmpinarea dumneavoastră cu un infografic care să vă ajute în depistarea simptomelor și luarea măsurilor corecte. Deși nu ne-o dorim, în fiecare an ne confruntăm, în perioada ianuarie – martie cu această viroză, gripa. Complicații de regulă apar la anumite categorii de persoane cum ar fi vârstnicii, cei care suferă de boli cronice sau alte afecțiuni grave. 
  
Când ne adresăm medicului?
Dacă simptomele sunt specifice unei răceli ușoare și pacientul nu suferă de alte boli cronice, atunci poate fi tratat la domiciliu. Dacă simptomele sunt îngrijorătoare, cu febră mare, stare generală alarmantă, ne vom adresa medicului imediat, în special copiii, gravidele, lăuzele, vârstnicii, persoanele cu boli cronice deoarece pot dezvolta complicații.

CONTEXT

Într-un comunicat de presă, Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), organizația reprezentativă a elevilor din Capitală și județul Ilfov, le-a solicitat tuturor primarilor din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov să ia măsuri de îndată pentru ocrotirea sănătăţii elevilor.

Comunicatul integral:

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov solicită de urgenţă primarilor să acorde fonduri pentru dotarea unităţilor de învăţământ cu săpun, dezinfectant şi mijloace de uscare a mâinilor.
Considerăm că sănătatea elevilor ar trebui să fie o prioritate pentru toate insituţiile statului, dar din contră, legislaţia privind asigurarea normelor de igienă nu este respectată de către directorii unităţilor de învăţământ, care au datoria legală să solicite primăriei acordarea fondurilor necesare. Elevii trebuie să fie în siguranţă pe tot parcursul educaţional al acestora, de aceea nici un factor nu trebuie să le pună sănătatea în pericol.
Menţionăm faptul că această obligaţie este prevăzută în art.15 din ,,Normele de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor’’, şi anume:
,,(3) Se vor asigura materialele necesare igienei personale la grupurile sanitare din unitate, corespunzător numărului de copii şi tineri (hârtie igienică, săpun, substanţe dezinfectante, mijloace de uscare a mâinilor după spălare).’’
De asemenea, articolul 1 prevede:
(1) În unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor se vor asigura condiţiile de igienă necesare apărării, păstrării şi promovării stării de sănătate, dezvoltării fizice şi neuropsihice armonioase a acestora şi prevenirii apariţiei unor îmbolnăviri.

 

(2) Conducerile unităţilor sunt răspunzătoare de realizarea întocmai a acestor condiţii.

Atragem atenţia asupra faptului că fondurile pentru asigurarea normelor de igienă provin din finanţarea complementară, finanţare ce trebuie asigurată de către Unităţile administrativ-teritoriale din care provine unitatea de învăţământ.

„În mod cert, igiena în şcoli este un aspect ignorat de prea multă vreme. Elevii trebuie să fie în siguranţă la şcoală, să le fie asigurate normele de igienă conforme unei unităţi de învăţământ, căci, având în vederele ultimele epidemii de gripă, lipsa substanţelor de tip dezinfectant şi săpun a reprezentat categoric unul dintre motivele răspândirii acestora’, a declarat Rădulescu Nicolae-Alexandru, președinte AEBI