fbpx

Ana Dragu, după ce a fost sunată de ministrul Sănătății: Guvernul va deconta terapiile pentru autism

Psihologul clinician Ana Dragu, președinte al Asociației Autism Europa- Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț, a povestit, pe Facebook, că a fost sunată de ministrul Sănătății, după ce l-a criticat pe tema declarațiilor despre copiii autiști cu părinți plecați în străinătate.

Postarea Anei Dragu:

Actualul Guvern va deconta terapiile pentru autism

În acest moment am fost sunată de ministrul sănătății, domnul Victor Costache. Acesta mi-a explicat că în conferința de presă a dorit să se refere la ”autism like” behaviour, că a vizitat recent spitalul Socola unde a întâlnit multe cazuri de pacienți cu tulburări din spectrul autist cu familii plecate în străinătate și că a fost afectat.

De asemenea, m-a asigurat că actualul Guvern va deconta integrat un pachet de servicii pentru pacienții cu tulburări din spectrul autist și a promis o întâlnire cu FEDRA în cursul săptămânii viitoare.

Desigur că ONG-urile din domeniul autismului susțin necondiționat orice demers care are în vedere decontarea la standarde a terapiilor pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist, indiferent de politicienii care le propun/susțin și sperăm ca acest lucru să se întâmple în viitorul cât mai apropiat.

Apreciez faptul că dl. ministru a telefonat personal pentru a explica confuzia, mi s-a părut mult mai uman acest gest decât ce a făcut Ministerul Sănătăţii – România în precizările prin care încercau să acuze scoateri din context și jocuri politice.

Familiile persoanelor cu tulburări din spectrul autist doresc respect și servicii gratuite esențiale pentru recuperarea și integrarea acestora.

Acum, puțin context științific:

”Autism like behaviours” – sunt simptome de autism care apar la copiii instituționalizați sau abandonați, sunt recunoscute în literatura de specialitate, însă pot fi tratate prin înlăturarea cauzelor – neglijare/abandon/absența stimulării. Se diferențiază de tulburările din spectrul autist care sunt tulburări severe de origine neurobiologică cu etiologie multifactorială. Acestea nu pot fi ameliorate/eradicate de simpla prezență a părinților și nu sunt cauzate de abandon sau neglijare.