fbpx

Învățământul privat se dezvoltă și în Moldova. În Suceava, număr dublu de elevi în ultimul deceniu. În Iași, creștere de 60% în ultimii 7 ani

Suceava și Iași reprezintă centre de educație în care învățământul particular a crescut semnificativ în ultimii ani. În Suceava, numărul elevilor care merg la școli private s-a dublat în ultimul deceniu, în timp ce la Iași a crescut cu 60% în ultimii șapte ani. 

Potrivit publicației Monitorul de Suceava, peste 4.300 de elevi şi preşcolari învaţă în prezent în sistemul preuniversitar particular, piaţa serviciilor de educaţie privată din judeţ cunoscând de la an la an o creştere importantă. 

Numărul acestora este dublu comparativ cu cel din urmă cu 10 ani. De exemplu, în anul 2008, în statisticile judeţene figurau aproximativ 2.000 de elevi înscrişi în instituţiile şcolare particulare.

Oferta unităţilor private este variată şi cuprinde toate ciclurile de învăţământ: preşcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.

O situație comparabilă este înregistrată și la Iași.  O analiză a „Ziarului de Iaşi” bazată pe cifrele oficiale ale ISJ din ultimii 7 ani arată același fenomen: în condiţiile unei scăderi generale a numărului elevilor ieşeni cu 10%, în aceeaşi perioadă de timp, populaţia şcolară din privat a crescut cu 60%. Asta deşi la nivelul judeţului acum sunt cu doar cu patru instituţii de învăţământ particular mai multe decât acum 7 ani.

Numărul de elevi ale acestora, dacă excludem cei de la postliceale, a crescut de la 2.603 la 4.147. Populaţia şcolară totală este în scădere, de la 134.444 în anul şcolar 2012-2013 la 122.596 acum. Dacă, la nivelul învăţămîntului de stat, scăderea este relativ constantă pe niveluri de studiu, la privat, diferenţele sunt uriaşe. Astfel, la nivelul de jos, – grădiniţe şi şcoli primare -, creşterea este foarte mare, în timp ce la nivel liceal, unde investiţiile financiare, logistice şi de resurse umane sunt mai laborioase, vorbim mai curând de stagnări.

De asemenea, potrivit analizei citate, se poate observa că s-a schimbat şi dinamica celor care aleg o astfel de alternativă. Dacă în 2012 majoritatea celor din învăţământul privat susţineau studii postliceale, existând şapte astfel de instituţii comparativ cu cinci azi, în prezent, numărul cel mai mare de copii sunt înregistraţi la învăţământul preşcolar, numărul grădiniţelor private ajungând la 21. Din unităţile de învăţământ privat nou deschise în ultimii 7 ani, doar una este în mediul rural, în acest moment fiind cinci grădiniţe private în zona rurală, comparativ cu 4 în 2012. Totodată, pe lângă învăţământul privat, la nivelul judeţului Iaşi există în acest moment trei alternative educaţionale – Waldorf, Step by step şi Montessori – aici fiind înscrişi 1.365 de copii.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.