fbpx

Ștefan Pălărie: Legea educației în varianta Deca îi rezervă postul la catedră Președintelui României

Ștefan Pălărie

Senatorul USR Ștefan Pălărie atrage atenția că, în varianta Deca de proiect al noii legi a învățământului preuniversitar, președintele României primește dreptul de  „rezervare a postului didactic sau a catedrei” pe perioada mandatului de la Cotroceni.

Pălărie precizează că acest drept nu exista în varianta asumată de Sorin Cîmpeanu.

Potrivit informațiilor obținute de Educație Privată, președintele României nu este singurul demnitar care primește drept de rezervare a catedrei în noul proiect. Același beneficiu este destinat și parlamentarilor, membrilor Guvernului, dar și altor categorii de reprezentanți în funcții de specialitate în Ministerul Educației sau în alte instituții. 

Ce spune senatorul USR:

Am crezut că citesc TimesNewRoman: Noua lege-secretă a educației scrisă de Ligia Deca îi rezervă postul la catedră Președintelui României. Nu e o glumă.

Modificarea nu se regăsea în legea-Cîmpeanu, dar apare în Legea-secretă-Deca, la art. 179 (1), legea învățământului preuniversitar. M-am consultat și cu mai mulți juriști, pentru că nu-mi venea să cred ochilor.

Președintele României primește dreptul de „rezervare a postului didactic sau a catedrei” pe perioada în care îndeplinește funcția.

În caz că vă întrebați ce planuri de carieră are președintele…
PS. Personal chiar nu am vrut să cred în toate răutățile ieșite în spațiul public despre ceremonia de depunere a jurământului doamnei ministru Ligia Deca în fața președintelui Iohannis. Dar acum, cu această evidență clară, vedem în ce fel de țară trăim: cine ajunge la pixul care scrie legi își face legi pentru sine.

Ce prevede articolul 179, potrivit informațiilor Educație Privată:

Art. 179
(1) Preşedintele României, persoanele alese în Parlament, numite în Guvern sau care îndeplinesc funcţii de specialitate specifice în aparatul Parlamentului, al Administraţiei Prezidenţiale, al Guvernului şi în Ministerul Educaţiei, precum şi cele alese de Parlament în organismele centrale ale statului, care au calitatea de cadre didactice titulare, angajate cu contract pe perioadă nedeterminată, au drept de rezervare a postului didactic sau a catedrei pe perioada în care îndeplinesc aceste funcţii.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi cadrelor didactice titulare, cu contract pe perioadă nedeterminată, care îndeplinesc funcţia de prefect, subprefect, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, primar, viceprimar, precum şi cadrelor didactice trecute în funcţii de conducere, de îndrumare şi control în sistemul de învăţământ, de cultură, de tineret şi sport, în funcţii de conducere, de îndrumare şi control în birourile teritoriale ale ARACIIP. De aceleaşi drepturi beneficiază şi cadrele didactice numite ca personal de conducere sau în funcţii de specialitate numite la CNFDCD şi în structurile judeţene ale acestuia, la comisiile şi agenţiile din subordinea Administraţiei Prezidenţiale, a Parlamentului, a Guvernului sau a Ministerului Educaţiei, după caz.

(3) Persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar au dreptul de rezervare a postului, conform prevederilor legale în vigoare şi contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar.

(4) De prevederile alin. (1) beneficiază şi personalul didactic titular cu contract pe perioadă nedeterminată trimis să desfăşoare activităţi în cadrul unor misiuni diplomatice ale României ori în cadrul unor organisme sau instituţii ale Uniunii Europene sau în alte organisme sau instituţii de drept public internaţional, ca reprezentant al unei instituţiei publice sau al statului român, pentru perioada respectivă, precum şi însoţitorii acestora, dacă sunt personal didactic de predare.

(5) Personalul didactic titular cu contract pe perioadă nedeterminată, solicitat în străinătate pentru predare, cercetare, activitate artistică sau sportivă, pe bază de contract, ca urmare a unor acorduri, convenţii guvernamentale, interuniversitare sau interinstituţionale, beneficiază de rezervarea postului didactic sau a catedrei.

(6) Personalul didactic are dreptul la întreruperea activităţii didactice, cu rezervarea postului sau a catedrei, pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani sau 3 ani în cazul copiilor cu handicap, conform prevederilor legale în vigoare. De acest drept poate beneficia numai unul dintre părinţi sau reprezentanţii legali.

(7) De prevederile alin. (1) beneficiază şi personalul didactic titular cu contract pe perioadă nedeterminată care îndeplineşte serviciul militar la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu.

(8) Perioada de rezervare a postului didactic sau a catedrei, în condiţiile alin. (1) – (7), se consideră vechime în învăţământ.

(9) Personalul didactic titular cu contract pe perioadă nedeterminată poate beneficia de concediu fără plată pe timp de un an şcolar, o dată la 10 ani, cu aprobarea unităţii de învăţământ cu rezervarea postului pe perioada respectivă.

(10) Personalului didactic titular în învăţământul preuniversitar care beneficiază de pensie de invaliditate, stabilită în condiţiile legislaţiei în vigoare i se va rezerva catedra/postul didactic pe durata invalidităţii. Contractul individual de muncă este suspendat până la finalizarea procedurilor de autorităţile competente, pentru constatarea schimbării gradului de invaliditate sau redobândirea capacităţii de muncă. Rezervarea catedrei/postului didactic încetează de la data emiterii de către autorităţile competente a deciziei prin care se constată pierderea definitivă a capacităţii de muncă.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.