fbpx

Siria: Peste 30 de orfani ai jihadiștilor ISIS au fost preluați de o delegație rusă

Sursă foto: Moscow Times

Autorităţile kurde din Siria, mai exact din Nord-Estul țării, au predat duminică, unei delegaţii ruse, 34 de orfani care şi-au pierdut părinţii afiliaţi grupării jihadiste Stat Islamic, relatează AFP, citată de AGERPRES.

După ce au proclamat în martie 2019 căderea „califatului” SI în Siria, kurzii solicită repatrierea a mii de femei străine şi copii ai jihadiştilor, care sunt în prezent ţinuţi în tabere suprapopulate.

Duminică, 34 de copii au fost predaţi unei delegaţii ruse conduse de trimisa preşedintelui rus Vladimir Putin pentru drepturile copiilor, Ana Kuzneţova, a constatat corespondentul AFP la Qamishli.

Este vorba despre „orfani ruşi proveniţi din familii ale organizaţiei teroriste DAESH (numele folosit adeseori pentru ISIS de organizațiile internaționale-n.r.)”, a precizat într-un comunicat departamentul pentru afaceri externe al administraţiei semiautonome kurde.

Copiii au între 3 şi 14 ani, a declarat pentru AFP un responsabil al departamentului, Fener Al-Kait, adăugând că până în prezent Rusia a repatriat cel puţin 169 de minori.

„Există şi alţi copii, vom coopera pentru a-i preda (autorităţilor ruse) în valuri succesive, în viitorul apropiat”, a subliniat Kait, pe marginea unei conferinţe organizate pentru transferul copiilor.

Rusia a fost una dintre primele puteri străine care a organizat repatrieri din Siria, dar şi din Irak.

În contextul apelurilor repetate ale kurzilor, majoritatea ţărilor, în special europene, refuză să-şi repatrieze cetăţenii.

„Pericolul SI rămâne miile de deţinuţi şi miile de familii din tabere (…), care păstrează ideologia extremistă”, au avertizat recent forţele kurde, deplângând „lipsa de acţiune de pe scena internaţională pentru a rezolva acest dosar”.

În februarie, un raport al ONU semnala „cazuri de radicalizare, de formare, de colectare de fonduri” în tabăra Al-Hol, precizând că circa 10.000 de femei şi copii străini trăiesc în acest oraş de corturi.

Statul Islamic (alternativ: Statul Islamic din Irak și Levant sau Statul Islamic din Irak și Siria, abreviat: IS, SI, ISIL și ISIS, este o grupare sunnită și salafistă insurgentă afiliată la al-Qaida, activă în Irak și Siria și un stat (proclamat califat) islamic nerecunoscut, din punctul de vedere al dreptului internațional, cu capitala la Raqqa.

Statul Islamic mai e numit Daeș ( داعش‎ – Dāʿish sau Dāʿiš ), după acronimul în limba arabă al titulaturii organizației jihadiste ISIL. Acest acronim semnifică din limba arabă: „cel care zdrobește sau calcă în picioare” și se aseamănă cu alt termen în limba arabă: Dāhis („cel care seamănă discordie”). Acronimul e utilizat de populația vorbitoare de limbă arabă.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.