fbpx

5 mai 1834: Anod și Catod primesc „certificat de naștere”

Povestea „certificatului de naștere” pentru denumirile științifice „Anod” și „Catod” are la bază o corespondență între filosoful britanic William Whewell și omul de știință Michael Faraday.

Termenul „Anod” provine din limba greacă veche și înseamnă „căi de urcare”. În electricitate, anodul este electrodul pozitiv într-o celulă electrochimică sau într-un dispozitiv electronic, iar curentul electric curge către anod. Inițial, termenul a fost folosit în contextul unui circuit electric în care curentul era considerat a se deplasa de la baterie, prin fir și spre anod.

Pe de altă parte, termenul „Catod” provine tot din limba greacă veche și înseamnă „căi de coborâre”. Catodul este electrodul negativ într-o celulă electrochimică sau într-un dispozitiv electronic, iar curentul electric curge de la catod. Ideea inițială era că, în circuitul electric, curentul cobora către electrod, respectiv catod.

În 1834, William Whewell i-a scris o scrisoare lui Michael Faraday cu câteva propuneri lexicale pentru descrierea procesului de electroliză pe care acesta din urmă îl investiga. Whewell a sugerat numele Anod și Catod. Termenii se bazează pe prefixele grecești „ana-” însemnând „sus” și „kata-” însemnând „jos”. Prefixele alese se referă la ideea că (așa cum era aplicat la acea vreme) curentul electric curgea de la polul pozitiv al unei baterii către cel negativ, în modul în care apa ar curge în jos de pe o pantă către o vale. El a sugerat un termen – ion – pentru a-i desemna pe cei doi împreună în loc de Zetodes sau Stechions. Faraday i-a răspuns că era „încântat de ușurința de exprimare pe care noile termeni mi-o oferă și îți voi fi mereu dator pentru amabilitatea asistenței pe care mi-ai acordat-o.”


Ce-ar fi viața fără știință? Unde-am fi fost fără mărul lui Newton? Fără baia lui Arhimede – după care se spune că a strigat ”Evrika”? Lumea de azi ar arăta diferit, pentru că impactul științei asupra vieții noastre este uriaș. De aceea, Școala Evrika a ales o metodă de predare cu sens, axată pe informațiile esențiale, lăsând suficient loc pentru creativitate, inițiativă, curaj, imaginație și sete de cunoaștere. Dacă sunteți curioși, intrați pe www.scoala-evrika.


Cine a fost William Whewell 

William Whewell, gravură

Savant și filosof englez cunoscut pentru studiul său asupra metodei științifice și pentru crearea de cuvinte științifice. A fondat cristalografia matematică și a dezvoltat o revizuire a clasificării minereului realizată de Friedrich Mohs. A creat cuvintele ”scientist” și ”physicist” prin analogie cu cuvântul ”artist”. Acestea au înlocuit rapid termenul mai vechi de filozof naturalist. Alte cuvinte utile au fost inventate pentru a-i ajuta pe prietenii săi: biometrie pentru John Lubbock; Eocen, Miocen și Pliocen pentru Charles Lyell; și pentru Michael Faraday, anod, catod, diamagnetic, paramagnetic și ion (de unde celelalte nume de particule încheindu-se cu -ion). În meteorologie, Whewell a conceput un anemometru cu autocorectare. A fost al doilea doar după Isaac Newton în ceea ce privește munca sa asupra teoriei mareelor. A murit în urma căderii de pe calul său.

Una din cele mai mari daruri pe care le-a oferit Whewell științei a fost abilitatea sa de a inventa cuvinte. A corespondat cu mulți din domeniul său și i-a ajutat să găsească neologisme pentru descoperirile lor.

Whewell a inventat, printre altele, termenii de scientist, physicist, linguistics, consilience, catastrophism, uniformitarianism și astigmatism și, așa cum știm deja, i-a sugerat lui Michael Faraday termenii de electrode, ion, dielectric, anod și catod.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și

4 mai 1780: Este fondată Academia Americană pentru Arte și Științe

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.