fbpx

Rectorul Universității București cere analizarea cazului profesorului acuzat de abuz verbal

Rectorul Universității din București, profesorul Marian Preda, va solicita Comisiei de Etică „o analiză riguroasă și lucidă a cazului, pentru a lua măsurile care se impun în situația de față”, anunță instituția. Reacția vine după acuzele aduse de Asociația Studenților la Comunicare unui profesor de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. 
„Universitatea din București dezavuează orice comportament sau atitudine umilitoare și care nu respectă demnitatea și integritatea unei persoane, indiferent de statutul sau poziția sa în cadrul comunității noastre academice. Instituția a luat act de reclamațiile unui grup de studenți din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, referitoare la limbajul și atitudinea unuia dintre profesorii FJSC”, se mai arată în anunțul universității.
De asemenea, Consiliul Departamentului de Jurnalism, prin vocea profesoarei Raluca Radu, a cerut public declanșarea unei anchete și autosuspendarea cadrului didactic:

„Ca reacție rapidă la acuzațiile aduse în spațiul public la adresa unui cadru didactic al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea din București, în legătură cu un limbaj și o atitudine care nu pot fi considerate potrivite pentru spațiul academic, la curs și la seminar,

Noi, membri ai Consiliului Departamentului de Jurnalism, cu un vot în unanimitate, solicităm cadrelor didactice și membrilor managementului academic din Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) și din Universitatea din București (UB) următoarele:

  1. Declanșarea unei investigații, în contextul reglementărilor din Legea învățământului, din Carta Universității din București și din Codului de etică şi deontologie universitară al UB, care urmăresc crearea și asigurarea unui spațiu academic civilizat, în care toți participanții la procesele didactice, de cercetare și administrative să se simtă în siguranță și să se considere valorizați,
  2. Autosuspendarea cadrului didactic, cel puțin până la finalizarea investigației, din toate forumurile universitare cu atribuții în discutarea posibilelor abateri academice și în implementarea reglementărilor în vigoare (mai precis Consiliul de Departament, Senatul Universității din București, Comisia de etică a Universității din București) sau, la nevoie, suspendarea sa de către conducerea FJSC și conducerea UB din aceste structuri academice. Această suspendare este necesară pentru a rezolva un conflict de interese potențial care, după declanșarea unei investigații, va deveni un conflict de interese real.
  3. Crearea și utilizarea unor instrumente academice, de sprijin colegial, din partea departamentului din care cadrul didactic face parte, prin care atât studenții, cât și cadrul didactic să poată desfășura în continuare activitățile de curs și de seminar, pe parcursul acestui semestru, până la finalizarea investigației.

Suntem alături de studenții noștri în apelul lor, pentru respectarea și consolidarea unei culturi universitare fundamentate pe etică și integritate academică. Nici o circumstanță nu poate justifica un limbaj sau o atitudine care nu se bazează pe empatie, pe respect reciproc, indiferent de relația de putere, în sensul protejării demnității umane și al evitării discriminărilor de orice fel. Aceasta este singura modalitate prin care facultatea și universitatea își pot îndeplini menirea academică, de instituție de învățământ care pregătește profesioniști responsabili.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.