fbpx

Profesor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, acuzat că abuzează verbal studenții

Sursă foto: unibuc.ro

Asociația Studenților la Comunicare – Universitatea din București acuză un profesor de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării că își abuzează verbal studenții, în mod constant. Potrivit Asociației, cadrul universitar este și membru în Comisia de Etică a Universității București. Consiliul Departamentului de Jurnalism de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării Universitatea din București a reacționat în urma acuzațiilor prin vocea profesoarei Raluca Radu, afirmând că este alături de studenți și solicitând declanșarea unei anchete.

Cu toate că ASC nu menționează explicit în comunicat numele profesorului, mai multe relatări din spațiul online îl indică drept posibil acuzat pe profesorul Marian Petcu, membru al Departamentului de Antropologie culturală şi comunicare din FJSC. Acesta a fost acuzat de abuzuri verbale similare celor din comunicat și este și membru al Comisiei de Etică a UniBuc.

Comunicatul Asociației Studenților la Comunicare, integral:

Recent, studenții Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universităţii din Bucureşti au prezentat numeroase opinii publice pe rețelele sociale, semnalări ale încălcării unor drepturi fundamentale și esențiale desfășurării unui proces academic bidirecțional productiv.

Acestea au survenit ca răspuns în urma aducerii de injurii și discriminării studenților de către un cadru didactic în timpul cursului. În acest sens, în remarcile aduse de profesor și ulterior relatate în cadrul postărilor publice, injuriile precum „ați intrat proști în facultatea aceasta, o să ieșiți tot proști”, „nu mai râdeți, proștilor”, „sunteți niște proști”, „oricum sunteți proști”, „o să ajungeți modelatoare, care fac covrigi” sau „dar de ce tăceți, sunteți cumva orfani?” lezează exponențial integritatea și drepturile studenților și nu sunt conforme Codului de Etică și Deontologie a Universității din București.

Astfel, conform art. 11, alin. 1 din cadrul codului sus-menționat: „Responsabilitatea obligă membrii comunității academice la un comportament care exclude atât offline cât și online formularea în scris sau pe cale verbală de opinii tendențioase, folosirea unui limbaj vulgar, ofensator, ireverențios, precum și hărțuirea, amenințarea, umilirea, intimidarea, bullying-ul, atacul la persoană, dezinformarea, calomnia sau denigrarea Universității din București a Facultăților a unor persoane din propria instituție a studenților sau a comunității academice în ansamblul ei”. Mai mult, conform art. 11, alin. 2, pct. (a), (b), (c), (d): „În mod specific, sunt interzise următoarele: Insulta verbală sau scrisă; Abuzul de putere; Hărțuirea, înțeleasă drept comportament degradant, intimidant sau umilitor (…), indiferent de formele în care s-ar putea manifesta acesta; Discriminarea, înțeleasă ca orice deosebire, excludere, restricție sau preferință (…)”.

Asociația Studenților la Comunicare (ASC), în calitate de asociație reprezentativă a studenților Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, are scopul statutar de a se asigura că interesele și drepturile studenților sunt respectate, bazându-și activitatea pe regulamentele și legislația aflate în vigoare la nivelul FJSC și Universității din București.

De aceea, respingem o astfel de atitudine și solicităm urgentarea soluționării acestui caz, întrucât din mediul online reiese faptul că nu este prima abatere. Studenții Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării au ales oferta educațională a acestei facultăți pentru a-și dezvolta abilitățile de comunicare de la profesioniștii din domeniu, nu pentru a fi jigniți sau batjocoriți în cadrul mediului universitar. Atitudinea profesorului, descrisă în cadrul postărilor publice, încalcă art. 2 al Codului Drepturilor și Obligațiilor Studenților (CDOS) prin care „orice formă de discriminare individuală sau de grup, sunt interzise în cadrul Universităţii”. În plus, încalcă principiul nediscriminării, regăsit în art. 4, alin. 2, pct. (a) al CDOS: „Activitatea studenţilor în cadrul Universităţii şi a comunităţii universitare este reglementată de următoarele principii: Principiul nediscriminării, în baza căruia toţi studenţii beneficiază de egalitate de tratament din partea instituţiei; orice discriminare directă sau indirectă faţă de student este interzisă.”

Așadar, în conformitate cu prevederile CDOS art. 10, alin. (1), pct. (e), prin care studenții au „dreptul de a sesiza abuzuri şi nereguli şi de a cere verificarea şi evaluarea acestor sesizări de către organisme specializate prevăzute de legislaţia în vigoare, precum şi dreptul la protecţia celor care sesizează, potrivit Legii nr. 571/2004 privind protecţia personalului din autorităţile publice, instituţiile publice şi din alte unităţi care semnalează încălcări ale legii” ASC, în calitate de asociaţie studenţească reprezentativă legal constituită, împreună cu o parte din studenţii reprezentanţi de la nivelul FJSC, a iniţiat demersuri pentru sancţionarea disciplinară a cadrului didactic în cauză.

Solicităm sancţionarea disciplinară a cadrului didactic precum şi revocarea acestuia din funcția de membru al comisiei de etică a Universității din București, considerând că un astfel de cadru didactic nu trebuie să reprezinte un ultim bastion al corectitudinii etice.

Reacția Consiliului Departamentului de Jurnalism de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării Universitatea din București, făcută publică de profesoara Raluca Radu:

„Ca reacție rapidă la acuzațiile aduse în spațiul public la adresa unui cadru didactic al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea din București, în legătură cu un limbaj și o atitudine care nu pot fi considerate potrivite pentru spațiul academic, la curs și la seminar,

Noi, membri ai Consiliului Departamentului de Jurnalism, cu un vot în unanimitate, solicităm cadrelor didactice și membrilor managementului academic din Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) și din Universitatea din București (UB) următoarele:

  1. Declanșarea unei investigații, în contextul reglementărilor din Legea învățământului, din Carta Universității din București și din Codului de etică şi deontologie universitară al UB, care urmăresc crearea și asigurarea unui spațiu academic civilizat, în care toți participanții la procesele didactice, de cercetare și administrative să se simtă în siguranță și să se considere valorizați,
  2. Autosuspendarea cadrului didactic, cel puțin până la finalizarea investigației, din toate forumurile universitare cu atribuții în discutarea posibilelor abateri academice și în implementarea reglementărilor în vigoare (mai precis Consiliul de Departament, Senatul Universității din București, Comisia de etică a Universității din București) sau, la nevoie, suspendarea sa de către conducerea FJSC și conducerea UB din aceste structuri academice. Această suspendare este necesară pentru a rezolva un conflict de interese potențial care, după declanșarea unei investigații, va deveni un conflict de interese real.
  3. Crearea și utilizarea unor instrumente academice, de sprijin colegial, din partea departamentului din care cadrul didactic face parte, prin care atât studenții, cât și cadrul didactic să poată desfășura în continuare activitățile de curs și de seminar, pe parcursul acestui semestru, până la finalizarea investigației.

Suntem alături de studenții noștri în apelul lor, pentru respectarea și consolidarea unei culturi universitare fundamentate pe etică și integritate academică. Nici o circumstanță nu poate justifica un limbaj sau o atitudine care nu se bazează pe empatie, pe respect reciproc, indiferent de relația de putere, în sensul protejării demnității umane și al evitării discriminărilor de orice fel. Aceasta este singura modalitate prin care facultatea și universitatea își pot îndeplini menirea academică, de instituție de învățământ care pregătește profesioniști responsabili.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.