
Primul curs din România adresat tematicii evaluării competențelor cadrelor didactice va fi organizat de Finnish Training Centre, în perioada 14-15 mai.
Cursul va fi susțint de profesoara Oana Moșoiu, formator, dar și expertă și formarea și evaluarea profesorilor.
Prezentarea cursului, conform organizatorilor:
Profesorul este cel care influențează cel mai mult, prin practicile sale, rezultatele școlare ale elevilor: competențe, ansambluri de cunoștințe, diferite abilități (cognitive, motrice, socio-emoționale ș.a.), alte tipuri de capacități și competențe, inclusiv cele non-cognitive.
Prin urmare, este legitim să ne întrebăm: cum reușim, printr-o evaluare solidă a competențelor cadrelor didactice, să influențăm modul în care aceștia acționează la clasă? La ce competențe ne uităm atunci când proiectăm sisteme de evaluare a cadrelor didactice, momente și cerințe angrenate într-un tip de rezultat? Cum diferențiem între diferitele tipuri și forme de evaluare a cadrelor didactice? Pentru ce anume evaluăm profesorii – pentru certificare și intrare în profesie, pentru ierarhii și concursuri, pentru acces în treptele profesionale superioare, pentru menținere și apreciere, pentru îmbunătățirea performanțelor…? Cum corelăm rezultatele elevilor cu performanțele cadrelor didactice și… ce înseamnă ”performanță” în profesia didactică?
Cele mai cunoscute domenii de competență profesională pentru profesia didactică sunt (fără a fi exclusive):
Acestea nu sunt singurele, iar în documentele din sistemul educațional românesc care și-au propus, de-a lungul timpului, să reglementeze profesia didactică, vom regăsi competențe aliniate modelelor documentate în literatura de specialitate și practicilor internaționale. Din păcate, aspirațiile de a crea un model funcțional în sistemul românesc nu au fost împlinite complet, iar abordările parțiale, incomplete, marcate de inconsecvență și vulnerabilități metodologice produc efecte pe termen lung în practicile cadrelor didactice, cu impact asupra rezultatelor școlare ale elevilor.
Scopul cursului:
Tematicile cursului:
Cursul se desfășoară online, pe platforma zoom, in datele de 14 și 15 mai, între orele 16.00 – 20.00 și poate fi achiziționat și cu cardul de primă pentru cariera didactică.
Biletele pot fi achiziționate de aici.