fbpx

Măgarul lui Buridan, folosit de ISJ Iași ca exemplu pentru elevii nehotărâți în alegerea carierei

În volumul I al broșurii referitoare la Evaluarea Națională și admiterea la liceu, ISJ Iași folosește celebra fabulă despre măgarul lui Buridan pentru a exemplifica situațiile în care elevii sunt nehotărâți cu privire la alegerea carierei.

Ce le transmite ISJ Iași elevilor, în broșură:

Țineți cont permanent unde vă propuneți să ajungeți; altfel spus, nu vă plângeți de rezultate, de faptul că nu găsiți nimic care să vi se potrivească, atâta timp cât nu ştiți unde vreți să ajungeți.

În momentul în care v-ați punctat o destinație realistă, vă puteți construi şi traseul pe care vreți să-l parcurgeți pentru a ajunge acolo unde vă doriți!

Una dintre fabulele faimoase din istoria filosofiei este cea a măgarului lui Buridan, numită de unii și paradoxul Buridan, care a fost atribuită lui Jean Buridan, om de ştiinţă şi filosof din secolul al XIV-lea.

Măgarul lui Buridan
„A fost odată un măgar flămând care avea în apropierea sa două grămezi de fân de mărime egală şi la distanţă egală de el. Nehotărât, măgarul privea la stânga şi vedea o grămadă de fân, privea la dreapta şi vedea o grămadă de fân identică. Cum amândouă îl atrăgeau cu aceeaşi putere, nu reuşea să se decidă pentru nici una di ele. În cele din urmă animalul a murit de foame pentru că nu s-a hotărât să mănânce din nici una dintre cele două grămezi.”

Pentru a nu ajunge în situaţia din fabula de mai sus, trebuie să ştii ce viitor îţi doreşti şi apoi să începi să-l construieşti. Să ştii săţi alegi drumul tău în viaţă.

Dintre multele cariere tentante, să ştii să-ţi alegi în cunoştinţă de cauză pe cea care ţi se potriveşte cel mai bine, CARIERA TA. PROFESIA TA.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.