fbpx

Lăcrămioara Bozieru: Este suficient ca un singur copil să dezvăluie linkul lecției pentru ca o oră să fie invadată

de Lăcrămioara Bozieru, profesoară de limba engleză

Anul școlar începe de ziua Înălțării Sfintei Cruci. Poate și pentru că învățământul românesc are de dus o cruce foarte grea în perioada ce urmează.

Pe lângă numeroasele probleme datorate lipsei cronice a infrastructurii, fie că vorbim despre săli mult prea mici pentru a asigura distanțarea fizică a colectivelor supradimensionate din marile orașe, fie că ne referim la lipsa dotărilor tehnice necesare predării online, nu putem să ignorăm și insuficienta pregătire a cadrelor didactice nevoite să învețe din mers cum să utilizeze platformele educaționale în vederea asigurării unui act educațional decent.

De parcă toate acestea nu ar fi fost de ajuns, alte pericole amenință, de asemenea, viitoarele ore ce se vor desfășura în sistem hibrid sau direct online. În absența unor softuri antivirus instalate pe calculatoarele ce vor fi utilizate pentru predare și a asigurării unei întrețineri corespunzătoare a acestora, probabilitatea unei virusări cu efecte devastatoare asupra întregului sistem informatic al unei școli crește exponențial cu fiecare accesare a unei resurse educaționale din mediul virtual sau cu utilizarea unor USB flash drive-uri ale cadrelor didactice.

Dacă o astfel de problemă își poate găsi rezolvare, mai complicată este aceea a YouTuberilor de ocazie care și-au făcut deja un renume din raidurile pe care le fac în timpul orelor online. Este suficient ca un singur copil să dezvăluie linkul lecției pentru ca o oră să fie invadată de un YouTuber care să o dea peste cap.

Am urmărit cu stupefacție câteva astfel de filmulețe realizate de”Clanul Leilor” și postate pe You Tube. Dincolo de limbajul suburban folosit pe tot parcursul realizării fiecărui video, am constatat o încălcare flagrantă a normelor GDPR prin expunerea numelor copiilor și cadrelor didactice, ca să nu mai menționez perturbarea orei.

Pentru mine ca părinte a fost sfâșietor momentul în care un copil de clasa a III-a îi spune cu glas pierit învățătoarei sale ”Mi-e frică”, spaimă provocată de vocea distorsionată a youtuberului care se filmează chiar în timp ce folosește pe calculator un modulator de voce. Chiar dacă învățătoarea a intervenit, blocând microfonul intrusului și liniștindu-și elevii, aceștia sunt în continuare agitați, conștienți fiind că mai este o persoană din afara colectivului care îi urmărește în timpul lecției.

Acest video are nu mai puțin de 107,307 vizualizări până la acest moment, după cum altele de acest gen se apropie de 150,000 de vizualizări, fără a fi fost vreodată intervenit, cu toate că ele încalcă legislația în vigoare și expun copii cu nume, prenume și imagine, ca să nu mai vorbim de cadrele didactice ale căror ore au fost astfel tulburate.

Un fapt rămâne, până la momentul în care scriu aceste rânduri situația aceasta a fost ori necunoscută, ori ignorată, în ambele cazuri lucrurile sunt la fel de grave.

Ce se poate totuși face pentru a combate astfel de aberații? Nu prea multe în absența solidarității noastre. Chiar dacă recentul Ordin al MEC privitor la desfășurarea orelor online prevede interdicția de a dezvălui datele privitoare la acestea, în realitate, identificarea elevului care a făcut un asemenea gest este aproape imposibilă. Școala, pe de altă parte, prin personalul care administrează rețeaua de internet poate bloca IP-ul de pe care s-a făcut raidul de îndată ce a fost sesizată. Din nefericire, în cazul în care persoana utilizează un VPN, acesta îi va emite un alt IP de fiecare dată, ceea ce înseamnă noi și noi intervenții de blocare în vederea menținerii siguranței orelor.

Mai problematic este că nu toate școlile au un informatician care să asigure mentenanța rețelei școlare, ceea ce face unitățile școlare din mediul rural mult mai vulnerabile la asemenea atacuri.

Tocmai de aceea este important ca profesorii și părinții să facă front comun în combaterea oricărei imixtiuni în desfășurarea orelor copiilor noștri. Profesorii ale căror ore sunt întrerupte de astfel de persoane trebuie să contacteze imediat conducerile școlilor pentru ca acestea la rândul lor să asigure intervenția promptă a administratorului de rețea. Părinții ai căror copii sunt expuși pe YouTube sau orice altă rețea socială pot și trebuie să intervină prin contactarea rețelelor și raportarea oricărui act de natură să aducă atingere imaginii copiilor.

Aș dori să punctez că rolul nostru nu se limitează numai la raportarea abaterilor din spațiul virtual. Este vital să li se explice copiilor de ce nu trebuie să dezvăluie linkurile de pe care se desfășoară orele online, punctând nu doar abaterea disciplinară ce poate fi sancționată de către școală, ci și umilința căreia își expun colegii și profesorii.

Oricâte ar fi amenințările ce planează asupra acestui an și oricâte ne-ar fi îndoielile, am speranța că a venit timpul unei alianțe reale pe care cadrele didactice și părinții să o formeze pentru binele copiilor. Cât timp ne vom proteja copiii de virusuri și de viruși, nu doar vom răzbi la lumină, dar vom crea împreună o școală mai bună.

Citește și

”Clanul Leilor”, gruparea intrușilor care întrerup orele online cu intervenții obscene

Lăcrămioara Bozieru Lăcrămioara Bozieru Lăcrămioara Bozieru

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.