fbpx

Guvernul vrea să desființeze 5.727 de posturi vacante din Educație (Digi 24)

Desființarea a 200 de mii de posturi bugetare neocupate, anunțată de premierul Marcel Ciolacu, vizează și Educația. 5.727 de posturi vacante de la Ministerul Educației ar urma să fie desființate, potrivit unui document consultat de Digi24.

Peste 85.000 de posturi sunt vacante în instituțiile cheie ale statului: Curțile de justiție, ANAF, Sănătate, Educație și Apărare. Alte peste 30.000 de posturi vacante sunt în instituțiile care se finanțează din venituri proprii, printre care și facultățile.

Ciolacu vrea o reducere a aparatului de stat, iar desființarea posturilor neocupate ar duce la o economie directă și indirectă a cheltuielilor statului de aproximativ 8-10 miliarde de lei pe an, susține PSD.

Ministerul Educației a transmis, pe 7 august, că Ordonanța privind reducerea cheltuielilor bugetare, asumată public de premierul Marcel Ciolacu, ar afecta substanțial sistemul de învățământ.

„Ministerul Educației a transmis, în data de 7 august 2023, un punct de vedere către Ministerul Finanțelor în care a atras atenția asupra faptului că în prezenta ordonanță de urgență sunt introduse o serie de măsuri care afectează funcționarea și reforma sistemului național de învățământ prevăzută în Legea învățământului preuniversitar și în Legea învățământului superior.

De asemenea, s-a mai atras atenția și asupra faptului că prevederile pot afecta și asigurarea dreptului la educație, drepturi ale personalului didactic, precum și capacitatea Ministerului Educației de a coordona aplicarea noului cadru legal.

Subliniem faptul că Ministerul Educației va depune toate eforturile pentru ca Legile educației să fie implementate în forma în care au fost adoptate de Parlamentul României și promulgate de președintele României, astfel încât dreptul la educație al copiilor să nu fie afectat”, transmite instituția, în declarația acordată Digi24.

Și deputatul UDMR Szabo Odon a criticat prevederile proiectului de ordonanță. Acesta a explicat, într-o declarație acordată Agerpres, că se referă la respectiv partea care vizează  desfiinţarea instituţiilor sub 50 de angajaţi. Deputatul UDMR  a spus că un alt efect al acestor prevederi ar fi riscul ca peste jumătate din şcolile din România să-şi piardă personalitatea juridică.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.