fbpx

Guvernul vrea ca România să participe la TALIS 2024, studiul care evaluează profesorii din mai multe țări

Photo 11607499 © Igorr | Dreamstime.com

Ministerul Educației a publicat, în dezbatere publică, un proiect de Hotărâre de Guvern conform căreia România ar urma să participe la studiul internațional TALIS 2024, dedicat evaluării corpului profesoral din mai multe țări.

Conform proiectului, Centrul Naţional de Politici și Evaluare în Educație se desemnează Centru Naţional TALIS.

Taxa privind participarea României, în perioada 2023-2024, la Programul Internaţional din domeniul educaţiei, dezvoltat de OECD – TALIS 2024, este în cuantum de 79.500 EUR, care se achită către OECD în tranşe anuale.

Potrivit notei de fundamentare, TALIS (Teaching and Learning International Survey) este conceput ca o succesiune de studii internaţionale comparative, iniţiate de către OECD, cu scopul de a oferi indicatori internaţionali robuşti şi de a susţine politicile educaţionale relevante privind profesorii şi procesul de predareînvăţare din şcolile aflate la nivelul ISCED 2. Pregătirea şi administrarea sa se realizează în perioada 2022-2025.

Ţările OECD participă la TALIS întrucât este interesul direct al fiecărei ţări de a evidenţia, într-un mod standardizat, obiectiv, la nivel de sistem, un profil al populaţiei de profesori şi al şcolilor din care provin aceştia, din perspectiva următoarelor elemente-cheie investigate: dezvoltarea profesională, practicile de instruire/ formare, convingerile şi atitudinile cadrelor didactice, evaluarea profesorilor şi feedback-ul, leadership-ul şcolii etc. La TALIS participă ţări din întreaga lume, iar numărul acestora este în creştere, demonstrând încrederea în calitatea rezultatelor obţinute.

Prima rundă a acestui studiu – TALIS 2008 – s-a desfăşurat în perioada 2006-2009, iar la aceasta au participat 24 de ţări OECD şi ţări partenere. România nu a participat la TALIS 2008, întrucât în acel moment nu au putut fi identificate fondurile necesare acoperirii costurilor administrării la nivel internaţional şi nici la nivel naţional.

Cea de a doua rundă – TALIS 2013 – s-a desfăşurat în perioada 2011-2014, iar la aceasta au participat 34 de ţări OECD şi ţări partenere, de pe cinci continente, printre care şi România.

Rezultatele TALIS 2013 au fost de interes public, naţional şi internaţional, deoarece TALIS este o parte importantă a unui program continuu al OECD de monitorizare a rezultatelor învăţării şi de raportare, pe baza indicatorilor educaţionali, a tendinţelor înregistrate în timp, la nivel sistemic, rezultate din analiza politicii publice şi a politicii educaţionale întemeiate pe date (data-based policy making), pentru a susţine ţările participante să-şi dezvolte măsurile şi reformele necesare şi adecvate condiţiilor specifice. Pentru România, rezultatele înregistrate în această rundă au fost publicate în Raportul Naţional TALIS 2013.

Cea de a treia rundă – TALIS 2018 – s-a desfășurat în perioada 2016-2019 și s-a extins pentru a include țări suplimentare, aducând numărul total de țări și economii participante la 48 de țări de pe 5 continente. În chestionarele administrate în cadrul studiului TALIS au fost incluse nouă teme principale: practicile de predare ale profesorilor, conducerea școlii, educația și formarea inițială a profesorilor, feedback-ul oferit profesorilor și dezvoltarea profesională a acestora, atmosfera din școală, satisfacția la locul de muncă, probleme legate de resursele umane, relația cu ceilalți actori educaționali, autoeficacitatea profesorilor. La această listă au mai fost adăugate două teme transversale: inovație, precum și echitate și diversitate.

Programul OECD-TALIS furnizează datele şi informaţiile esenţiale pentru realizarea de studii şi analize ulterioare, care să informeze deciziile de politici publice în domeniul educaţiei şi învăţământului.

Cea de a patra rundă se va desfășura în perioada 2022-2025. Prin participarea României la TALIS 2024 se urmărește continuarea promovării imaginii externe a României.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-two-teachers-image11607499

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.