fbpx

Greta Thunberg acuză industria modei că are o contribuție uriașă la schimbările climatice

Activista Greta Thunberg afirmă, într-un interviu acordat revistei Vogue Scandinavia, că industria modei are o contribuție uriașă la producerea fenomenelor care determină schimbările climatice.

Ea a publicat pasajul din interviu referitor la acest subiect și pe pagina sa de Facebook.

Ce spune Greta Thunberg:

Industria modei contribuie enorm la situația de urgență climatică și ecologică, ca să nu mai vorbim de impactul acesteia asupra nenumăraților lucrători și comunități care sunt exploatate în întreaga lume pentru ca unii să se bucure de moda rapidă pe care mulți o tratează ca de unică folosință.
Mulți fac să pară că unele companii din industria modei ar începe să își asume responsabilitatea, cheltuind sume fanteziste în campanii în care se prezintă ca „durabile”, „etice”, „verzi”, „neutre din punct de vedere climatic” și „corecte”. Dar să fim clari: aceasta nu este aproape niciodată altceva decât praf în ochi. Nu puteți produce în masă modă sau consuma „durabil” în paradigma în care lumea este modelată astăzi. Acesta este unul dintre multele motive pentru care vom avea nevoie de o schimbare de sistem.

 

Afirmațiile Gretei Thunberg sunt susținute și de studiile științifice. 

Un raport publicat, anul trecut, în revista Nature Reviews Earth & Environment vorbește despre costurile de mediu ale industriei modei și despre modul în care trebuie să se schimbe pentru a face față unora dintre numeroasele probleme asociate.

În timp ce cifrele sunt dezbătute, Grupul interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC) din Marea Britanie a calculat că industria modei produce 10% din emisiile globale de dioxid de carbon în fiecare an, în timp ce se estimează că folosește aproximativ 1,5 trilioane de litri de apă anual. Între timp, au crescut îngrijorările cu privire la poluare, de la deșeuri chimice la microplastice.

Printre evoluțiile despre care se consideră că exacerbează problemele se numără fenomenul de modă rapidă – haine ieftine cumpărate și aruncate adeseori, pe măsură ce tendințele se schimbă.

„Este într-adevăr o problemă globală”, a declarat pentru The Guardian dr. Patsy Perry, coautoare a cercetării de la Universitatea din Manchester.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.