fbpx

Ce legătură este între activitatea fizică a copiilor și învățare – dr. Laura Cupșa

un articol de Dr. Laura Cupșa

Cu toți suntem conștienți că activitatea fizică este benefică pentru sănătate, dar astăzi, în epoca digitală, a tabletelor și a calculatoarelor, mișcarea și activitatea fizică la copii a devenit o adevărată provocare.


spunde la întrebarea de la finalul articolului și poți câștigă o invitație dublă la meciul de rugby Romania – Uruguay care se va desfășura duminică 13  noiembrie, de la ora 13:30, pe stadionul național de rugby Arcul de Triumf. 


În practica mea de medic de recuperare medicală și medicină sportivă, am văzut suficienți copii de la cele mai mici vârste până la adolescenți ca să realizez că ne confruntam cu o mare lipsă de mișcare pe acest segment de vârstă. Și nici la adulti nu stăm mai bine. Însă, în copii este viitorul… și mă refer la viitorul lor, al fiecăruia dintre ei.

Problemele cele mai frecvente sunt legate de postură, greutate corporală și diferite modificări ale scheletului, fie la nivel de coloană vertebrală, fie la nivelul piciorului, modificări care vor avea repercursiuni pe starea lor de sănătate atât în viitorul apropiat, cât și în viața de adult. Dincolo de kinetoterapia specifică pe care o prescriu după consultație, le explic părinților necesitatea absolută a practicării unui sport de către copil. Scuza principală din partea lor este lipsa timpului, faptul că petrec atâta timp la școală și apoi au atât de multe teme, încât timpul pentru mișcare este redus substanțial, spun ei. La care se mai adaugă și acea ora de educație fizică, de multe ori inexistentă în practică.


 ilustrație de Alexandra D. Nicusor-Iancu

Care sunt experiențele motorii trăite de copilul mic? Să le enumeram : ținutul in brațe, alăptatul sau hrănirea de orice fel, poziția de flexie/extensie, statul pe burtă, rularea burtă-spate, târâitul, mersul în patru labe, poziția șezând și până la mers. Și după mers.. atunci când sare, aleargă sau se joacă cu mingea, copilul devine conștient de corpul său și de poziția lui în spațiu: în sus, în jos, înainte, înapoi, într-o parte, în cealaltă.

@https://kine-pediatrie-strasbourg.fr/2019/07/09/lequipe-au-cabinet-de-pediatrie/

Toate aceste mișcări stimulează atât dezvoltarea fizică a copiilor cât și pe cea cognitivă. De aceea, blocarea copilului încă din copilăria mică în a se mișca înseamnă să îi blochezi atât dezvoltarea motorie, cât și inteligența și cunoașterea, și mai târziu după 5 ani ( uneori și mai înainte) apar și problemele medicale: picior plat, talus valgus, cifoze, scolioze, surplus de greutate, mers pe vârfuri dar și dislexii, probleme de scris și de calcul, probleme de agresivitate, copii care nu știu să cadă- atât la propriu cât și la figurat, și mai ales nu știu să se ridice. Mergând pe firul anilor înainte, același principiu se aplică: cu cât un copil nu se mișcă, cu atât nu își cunoaște corpul și limitele corpului lui în raport cu spațiul dar și cu ceilalți si problemele psiho-medicale nu întârzie să apară.


dr Laura CUPȘA
Dr Laura CUPȘA

Dr Laura CupșaMedic specialist medicină fizică și reabilitare medicală. Medic specialist medicină sportivă. O puteți întâlni pe  www.amrost.ro și la  KINETO MEDICAL HEALTH .


CONCURS 

Răspunde la întrebarea de mai jos și poți câștiga o invitație dublă la meciul România – Uruguay, de duminică 13 noiembrie, de la ora 13:30, de pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf.

Sub ce nume mai este cunoscută echipa națională de rugby a României?

Concursul se închide pe 12 noiembrie la ora 20:00. Câștigătorul invitației va fi desemnat prin tragere la sorți, iar biletele vor fi transmise electronic.


Palmaresul întâlnirilor dintre Romania (Stejarii) și Uruguay (Los Teros) a ajuns la a 13-a întâlnire directă dintre cele două națiuni. Partida va avea loc pe STADIONUL NAȚIONAL DE RUGBY – Arcul de Triumf, duminică 13 noiembrie de la ora 13:30 (ora României) și poate fi urmărită în direct pe Prima Sport 1.

7 comments

  1. Calistru Irina spune:

    Stejarii

  2. Iulia T. spune:

    Stejarii

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.