Chipsurile sunt felii subțiri de cartofi, prăjite sau puse la cuptor până devin crocante. Chipsurile obișnuite sunt prăjite și sărate, dar mai sunt și alte soiuri ce folosesc diferite arome și ingrediente, inclusiv condimente, ierburi, brânză și arome exotice. Dar cum au ajuns ele în farfuriile nostre?
Chiar dacă este extrem de greu de verificat, mai multe surse online susțin că rețeta originală de chipsuri a fost creată în Saratoga Springs, New York, pe 24 august 1853 și îi este atribuită lui George Crum, un bucătar, nativ-american pe jumătate, ce lucra la restaurantul “Moon’s Lake House”.
George Crum și mătușa Kate Weeks
Exasperat de un client căruia nu i-au plăcut cartofii prăjiți preparați de el, pe motiv că erau prea groși și nu erau destul de crocanți, Crum a tăiat felii foarte subțiri de cartofi pe care le-a prăjit foarte bine pentru a nu mai putea înfige furculiță în ele. Mai mult, pentru a se răzbuna, a turnat sare în exces. Spre surprinderea lui Crum, clientul a fost de-a dreptul extaziat de nouă varianta de cartofi prăjiți și l-a felicitat pe bucătar. Astfel au luat naștere chipsurile.
Foto credit: www.lookandlearn.com
Au fost imediat numite Saratoga Chips, nume ce a persistat până pe la mijlocul secolului XX, și au devenit specialitatea casei. În plus, alte restaurante din zona au introdus acest produs în meniul lor. George Crum a devenit un bucătar foarte cunoscut și din anul 1860, și-a deschis propriul restaurant pe malul Lacului Saratoga, Crum House, unde servea chipsuri din partea casei la fiecare masă.
Primul ambalaj de Saratoga Chips
Vrei mai multă carte pentru copilul tău? O școală cu un program echilibrat, cu accent pe studiu, dar și pe creativitate, joacă și dezvoltarea abilităților copilului tău? Așa e că știi că se poate mai bine? Hai la Școala Evrika! Te așteptăm cu o programare la „programează o vizită” sau sună-ne direct la 0725 173 926. Răspundem de fiecare dată!
Deoarece în acea perioadă cartofii erau curățați și tăiați manual, producția de chipsuri a fost limitată. Erau vândute doar în restaurante și la nivel mic, ambalate în pungi. Abia din secolul XX, odată cu invenția unei mașînării de curățare și tăiere, chipsurile au început să fie vândute pentru consum în masă.
Cea mai veche rețetă pentru ceva similar cu chipsurile de astăzi poate fi găsită în cartea de bucate a lui William Kitchiner – The Cook’s Oracle, publicată în 1817 și care a fost best seller în Anglia și Statele Unite ale Americii. William Kitchiner a fost un optician englez, amator de muzică, dar și un excepțional bucătar.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Îți mai aduci aminte cum te pregăteai de școală în ultimele săptămâni de vacanță?
Alăturați-vă listei noastre de e-mail pentru a primi ultimele știri și actualizări de la echipa noastră.
Îți mai aduci aminte cum te pregăteai de școală în ultimele săptămâni de vacanță?