fbpx

24 august 1853: S-au inventat chipsurile de cartofi

Chipsurile sunt felii subțiri de cartofi, prăjite sau puse la cuptor până devin crocante. Chipsurile obișnuite sunt prăjite și sărate, dar mai sunt și alte soiuri ce folosesc diferite arome și ingrediente, inclusiv condimente, ierburi, brânză și arome exotice. Dar cum au ajuns ele în farfuriile nostre?

Rețeta originală de chipsuri a fost creată în Saratoga Springs, New York, pe  24 august 1853 și îi este atribuit lui George Crum, un bucătar, nativ-american pe jumătate, ce lucra la restaurantul “Lake House Moon”.

George Crum inventator chipsuri de cartofi

George Crum și mătușa Kate Weeks

Exasperat de un client căruia nu i-au plăcut cartofii prăjiți preparați de către el, pe motiv că erau prea groși și nu erau destul de crocanți, Crum a tăiat felii foarte subțiri de cartofi pe care le-a prăjit foarte bine pentru a nu mai putea înfige furculiță în ele. Mai mult, pentru a se răzbuna, a turnat sare în exces. Spre surprinderea lui Crum, clientul a fost de-a dreptul extaziat de nouă varianta de cartofi prăjiți și l-a felicitat pe bucătar. Astfel au luat naștere chipsurile.

client nemultumit

Foto credit: www.lookandlearn.com

Au fost imediat numite Saratoga Chips, nume ce a persistat până pe la mijlocul secolului XX, și au devenit specialitatea casei. În plus, alte restaurante din zona au introdus acest produs în meniul lor. George Crum a devenit un bucătar foarte cunoscut și din anul 1860, și-a deschis propriul restaurant pe malul Lacului Saratoga, Crum House, unde servea chipsuri din partea casei la fiecare masă.

Saratoga Chips ambalajPrimul ambalaj de Saratoga Chips

Deoarece în acea perioada cartofii erau curățați și tăiați manual, producția de chipsuri a fost limitată. Erau vândute doar în restaurante și la nivel mic, ambalate în pungi. Abia din secolul XX, odată cu invenția unei mașînării de curățare și tăiere, chipsurile au început să fie vândute pentru consum în masă.

Cea mai veche rețetă pentru ceva similar cu chipsurile de astăzi poate fi găsită în cartea de bucate a lui  William Kitchiner – The Cook’s Oracle, publicată în 1817 și care a fost best seller în Anglia și Statele Unite ale Americii. William Kitchiner a fost un optician englez, amator de muzică, dar și un excepțional bucătar.

Citește și:

23 august 1806: Moare fizicianul Charles-Augustin Coulomb

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.