fbpx

25 august 1973: CAT-scan intră în practica medicală din Statele Unite

La 25 august 1973, scanarea creierului uman asistată de calculator intră în practica medicală din  Statele Unite, astfel doctorii puteau afla cu precizie poziția exactă a țesuturilor moi bolnave.

Această invenţie a reprezentat un progres fenomenal faţă de precedenta tehnică radiografierea cu raze X care permitea doar observarea conturului oaselor şi a organelor.

 

cat scan scheme

Foto credit: www.wired.com/CAT scan

Scanarea tomografică computerizată, cunoscută şi sub numele de „tomografie axială computerizată” (CAT), utilizează un computer pentru producerea unor imagini de secţiune detaliate ale corpului uman. În acest fel medicii pot examina succesiv „felii” subţiri ale corpului pentru a identifica zonele specifice care-i interesează.

godfrey hounsfield

Godfrey N. Hounsfield

Computerul tomograf (CT) a fost inventat în 1972 de inginerul britanic Godfrey Hounsfield de la Laboratoarele EMI Central Research din Anglia, divizia de cercetare a celebrei companii de înregistrări EMI care a folosit în cercetare profitul uriaș din vânzarea discurilor formației Beatles din anii 60. Britanicul a început scanările  în 1971 experimentele provocînd multe frustrări și întâmplări amuzante, cum a fost să care creierul un vițel către laborator cu mijloacele de transport public din Londra.

allan M Cormack

Allan M. Cormack 

În același timp, în mod independent și în timpul liber, fizicianul de origine sud-africană Allan Cormack de la Universitatea Tufts a pus bazele teoretice pentru tomografia computerizată care propunea „asamblarea” de imagini 3D ale țesuturilor umane cu ajutorul unui computer în care să introducem imagini luate cu raze X din diverse unghiuri, la care se adaugă datele care conțin diferențele de densitate ale oaselor, mușchilor și organelor interne.

Cormack și Hounsfield au primit Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie în 1979, chiar dacă nu au lucrat împreună. Cei doi s-au întâlnit pentru prima oară la decernarea premiilor, la Stockholm.

Primul CT construit de Hounsfield avea nevoie de 5 minute să realizeze scanarea, dar de câteva ore pentru achiziţionarea datelor brute pentru o singură scanare sau „felie”, iar reconstituirea unei singure imagini din aceste date dura câteva zile.

CT scan
Foto credit: bethesda-naval-medical-center

CT-urile moderne pot să realizeze până la patru imagini obţinute prin prelucrarea unui număr de milioane de date în mai puţin de o secundă. În cazul celor mai avansate aparate de acest tip, se poate scana întregul torace al unui pacient într-un interval de 5-10 secunde, folosindu-se cel mai avansat sistem multisecţiune.

Citește și:

24 august 1853: S-au inventat chipsurile de cartofi

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.