fbpx

16 iunie 1963: cURSSa spațială. Prima femeie în Cosmos

Valentina Tereșkova este prima femeie care a zburat în spațiul cosmic, reușită petrecută în 16 iunie 1963 cu nava Vostok 6. Chiar dacă misiunea a reprezentat un succes, Uniunea Sovietică a ascuns problemele cu care s-a confruntat aceasta în timpul zborului. Problemele au fost datorate erorilor tehnice, care au făcut ca vehiculul să se depărteze foarte mult de Terra.

aterizare Valentina

După trei zile și 48 de rotații efectuate în jurul Pamântului, și după ce a pierdut comunicaţiile cu cei de la sol, a început procesul de aterizare. Valentina a reușit să se catapuleze din capsula navetei Vostok 6 deasupra Munţilor Altai din Siberia. Ea a fost rănită ușor și a fost găsită la câțiva zeci de kilometri de locul stabilit, după cinci ore de la aterizare,

Succesul Valentinei Tereșkova a jucat un rol important în mișcarea feministă. Ulterior, ea s-a remarcat ca susținătoare a drepturilor femeilor și a promovării femeii în programele de explorare a spațiului. Cu toate acestea, zborul ei nu a avut nimic de-a face cu mișcarea feministă, ci a fost rezultatul unei decizii politice. Planul de a trimite femeie în spațiu a avut un resort propagandistic, care trebuia să arate în Uniunea Sovietică egalitatea între sexe nu avea nicio barieră..

suuces Valentina

La sfârșitul anului 1962, conducătorul de atunci al programelor spațiale sovietice, Serghei Korolev, cel care i-a dus în spațiu pe Iuri Gagarin și German Titov, a propus Comitetului Central al Partidului Comunist Sovietic ideea de a trimite o femeie în spațiu. Două luni mai târziu, în februarie 1962, cinci femei cu experiență în parașutism au format primul grup de antrenament pentru femei-cosmonaut: Valentina Tereșkova, Tatiana Kuznețova, Irina Solovieva, Jana Erkina și Valentina Ponomariova.

Valentina Tereșkova, o simpatizantă înflăcărată a Partidului Comunist Sovietic, muncea de la 10 ani, iar tatăl ei fusese erou de război, chestiuni care i-au creat un avantaj enorm în procesul de selecție, având un dosar de cadre imaculat.

Valentina Tereșkova în Duma de Stat, 2020

Zborul Valentinei Terșkova a avut un răsunt internațional și, prin urmare, Tereșkova, comunistă înfocată, va fi utilizată drept portdrapel al regimului sovietic și simbol al eliberării femeii în lumea socialistă. Valentina Terechkova nu a mai zburat, în ciuda dorinței sale. Începând din 1966, a urmat o carieră politică. Până la dizolvarea URSS,  în decembrie 1991, ea a făcut parte din cele mai înalte foruri politice ale țării sale. Din 2011, ea face parte din Duma Federației Ruse, din partea partidului președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, fiind reprezentantă a circumscripției Iaroslavl.


Dacă ai ajuns aici, citește și:

Doi elevi de clasa a treia comentează discursul ținut de Ion Iliescu, după Mineriadă: ”Erau niște miniciuni!”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.