fbpx

Universitatea din Manchester recomandă personalului să evite folosirea termenilor ”mamă” și ”tată”

Universitatea din Manchester recomandă personalului să nu folosească termenii „mamă” și „tată”, pentru a evita prejudecățile și presupunerile, relatează BBC.

Ghidul Universității din Manchester cu privire la limbajul incluziv încurajează utilizarea unor termeni neutri în materie de gen, cum ar fi „partener” sau „tutore”.

Jonathan Gullis, deputat conservator pentru Stoke-on-Trent North, Kidsgrove și Talke, a descris îndrumarea ca „un efect nebunesc al mișcării woke”.

Universitatea a negat interzicerea oricăror cuvinte.

Îndrumările, care au fost distribuite personalului la începutul acestei săptămâni, au fost create de echipa de egalitate, diversitate și incluziune a universității.

Autorii spun că acestea urmează feedback-ul primit din partea colegilor care au sugerat că ar dori mai multe sfaturi cu privire la ce termeni și limbaj să folosească, a spus universitatea.

Ghidul recomandă utilizarea termenilor neutri în funcție de gen, mai degrabă decât a celor care fac distincție de sex, cum ar fi:

Tu sau ei / ei / ei în loc de el / ea sau el / ea
Oameni / persoană sau individ, mai degrabă decât bărbat / bărbați sau femeie / femei
Toată lumea / colegii, mai degrabă decât doamnele și domnii / băieții
Părinte sau tutore, mai degrabă decât mamă sau tată
Partener, mai degrabă decât soț sau soție
Rudă mai degrabă decât frate sau soră
Artificial sau sintetic, mai degrabă decât creat de om

Recomandările au fost criticate pe rețelele de socializare, unii etichetând sfaturile drept „poliție lingvistică”, în timp ce alții au apărat această mișcare, afirmând că școlile și universitățile au folosit de zeci de ani termeni precum „părinte sau tutore” în loc de „mamă și tată”.

Toby Young, secretar general al Uniunii pentru Libera Expresie, a declarat: „Dacă aș fi student la Universitatea din Manchester, nu sunt sigur că aș considera acest lucru ca pe o bună utilizare a 9.250 de lire sterline pe an. În loc să se concentreze asupra standardelor educaționale sau să sprijine pe acei studenți care au fost afectați în timpul pandemiei, Manchester a irosit timp și bani pentru a produce un ghid pentru a vorbi limba mișcării woke.

Tinerilor nu le place să fie numiți fulgi de zăpadă, dar Manchester nu le-a făcut studenților săi nici un serviciu sugerând că ar putea fi jigniți de cuvinte precum„ mamă ”și„ tată ”.”

Un purtător de cuvânt al Universității din Manchester a spus că „a produs pur și simplu un document de orientare pentru personal, care încurajează utilizarea unui limbaj mai incluziv pentru a evita prejudecăți sau presupuneri”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.