fbpx

Un profesor face un film împreună cu elevii săi: „Arătăm ceea ce mulți nu mai văd”

Cristian Tănase, profesor la Liceul Teoretic „Ion Barbu” din București, a anunțat că face un film împreună cu elevii săi.

Filmul se va numi „Colivia”, iar subiectul său este reprezentat de diferențele între România cu statut de membru al Uniunii Europene și cea din perioada comunistă.

 

Povestea filmului, relatată de profesorul Cristian Tănase:

Să vă spun o poveste. Povestea din spatele filmului pe care îl fac alături de elevii mei:

Acum mai bine de un an, mi-a venit ideea de a face un film în cadrul liceului. Zis și făcut. Am vorbit cu câțiva elevi să se gândească la idei de scenariu pentru film, care să meargă pe tema Uniunii Europene. Eram în gara din Brașov, după un teambuilding, așteptam trenul, când am stabilit ce anume vrem cu filmul. Atunci s-a hotărât să abordăm atât perioada comunistă, cât și perioada prezentă, când trăim în democrație. Ideea noastră începea să prindă contur. L-am rugat pe Mihai dacă vrea să scrie el scenariul filmului. Și mă bucur că a răspuns afirmativ provocării mele. Anul trecut prin decembrie, scenariul era scris. Acum mai aveam nevoie de actori. Fiind un proiect realizat în cadrul liceului, ne-am propus să implicăm comunitatea școlară în primul rând. Așa că am făcut afișe, am anunțat pe grupuri că îi așteptăm la casting. Și au venit. Au venit zeci de elevi – atât pentru partea artistică, cât și pentru partea tehnică, căci filmul va fi realizat de elevi: regie, filmări, montaj, machiaj și tot ce trebuie pentru un film.

Am petrecut în acea zi de sâmbătă, de la începutul lunii ianuarie, alături de Mihai, 13 ore în liceu. A venit și Răzvan pe partea tehnică și am început aventura. Ne-am decalat cu probele, unii elevi au așteptat și 2-3 ore pentru a susține proba. A fost o zi intensă. Dar a meritat. Când am stabilit lista actorilor a fost o zi dificilă. Mulți copii buni. A fost foarte greu să îi selectăm. Ne-am imaginat cum sunt ei în acel rol. Ce emoții ar transmite. Am întocmit lista și, pe la ora 21:00, am început să le dăm vestea cea mare: Au fost selctați pentru filmul nostru: COLIVIA! Au urmat țipete de bucurie, dar și…liniște de mormânt. „Alo? Mai ești?”, le spuneam noi la telefon. „Ăăăă…Da! Numai că nu îmi vine să cred că am fost selectat!”.

Duminica aceasta am avut prima întâlnire cu echipa. Timp de șase ore am stabilit ce avem de făcut, ce așteptări avem de la ei, ce ne dorim să transmitem prin acest film. Sâmbăta aceasta, pe 10 februarie, începem primele filmări. Cum va fi? Nu îmi fac griji. Va ieși foarte bine. Sunt convins! Am încredere în elevii mei! Da, avem nevoie și de inimi generoase pentru a realiza acest proiect așa cum ni-l dorim. De oameni care ar putea să ne ajute cu un echipament etc. Dar trimit e-mail-uri și sigur se vor găsi persoane care să creadă în noi.

Eu merg pe principiul că școala trebuie să îi ajute pe elevi să își descopere abilitățile pe care le au, să te pregătească pentru viața de adult. Astfel, elevii o să învețe să lucreze în echipă, să respecte deadline-uri, să identifice soluții pentru diferite probleme. Vor învăța să comunice, să inter-relaționeze, vor simți că fac parte dintr-o comunitate.

COLIVIA este filmul prin care arătăm ceea ce mulți nu mai văd. Mulți ați trăit în perioada comunistă și știți cât de greu era să fii liber. Cum luptai pentru libertate și erai cenzurat. Acum, în prezent, suntem liberi, dar ne comportăm ca și cum am fi în lanțuri. Practic ne autocenzurăm! Cam despre asta o să vorbim noi în film. Promit că vă invităm să îl lansați, astfel încât să vedeți ce pot face niște adolescenți. Și care este viziunea lor asupra vieții, asupra prezentului. Și, dacă vreți să fiți la curent cu tot ceea ce facem, ne puteți urmări pe pagina noastră de instgram: colivia.themovie

Eu sunt cel mai norocos profesor și am cei mai grozavi elevi pe care un profesor și-i poate dori. Sunt tare mândru de ei și știu că vor ajunge departe. Și da, aș face foarte multe pentru ei. Pentru că merită! Fix cum spune Simion Mehedinți, „nu legea, nu cartea, nu regulamentul, revizorul, inspectorul ori ministrul face școala. Ci o faci zilnic tu, cel care te sui la catedră”. Și mă străduiesc cât pot, să fiu acel dascăl pentru elevii mei, căci și ei se străduiesc să fie acei elevi pentru mine.

Le mulțumesc tuturor, elevi, părinți și direcțiune că au crezut în această idee și că mă ajută să o pun în practică.
#NOIfacemunFILM #COLIVIA #împreună

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.