fbpx

Când ne jucăm de-a Evaluarea

Când ne jucăm de-a Evaluarea

de Coziana Zaharia, profesoară pentru învățământul primar

Un feedback la finalul administrării testelor de Matematică și științe, clasa a II a, EN II 🎲

Există o comisie care redactează subiectele aferente EN II?
O aplicație, mă gândesc!!?
De ce întreb? Este al IV – lea an, consecutiv, de când structura probei de Matematică este aceeași, absolul aceeași.

Se schimbă numai datele, contextul.

Algoritmul Același, aferent fiecărui item.
Știm astfel că itemul I solicită orientare în tabel, itemul 5, scădere repetată, itemul x o împărțire etc.

Și apoi, faptul că de mulți ani, prea mulți, cerem copiilor de clasa a 2 a rezolvări prin scăderi și adunări repetate, trecute și în baremul de corectare, e inadmisibil.
Știți, dragi colegi din Comisia de elaborare a subiectelor EN II, câte luni am întărit exercițiul înmulțirii și împărțirii la clasă, noi, profesorii de primar? Știți că aceste 2 operații sunt în programa clasei a II a?
Mă gândesc cât de motivant ar fi pentru copiii noștri, după siguranța obținută în adunări de tipul 237 + 19, să îî readucem la stadii inițiale de natură concretă, cu manevrare de cartonașe.
E exact același principiu – demotivant și frustrant. E un afront la nivelul academic pe care l-au atins prin antrenament constant.

Bun, atunci când pregătești copiii, având ca suport subiectele anilor precedenți, te nemulțumește acest TIPAR, dresaj de a gândi într-un specific deloc sănătos, lipsit de ceea ce înseamnă atractivitate a subiectelor, originalitate, oportunitate de a măsura literația matematică, logica, capacitatea de a găsi soluții, că doar acestea sunt abilitățile cu care ar trebui echipați acești viitori adulți , pentru a-și găsi culoarul profesional împlinitor, într-o societate în continuă schimbare.

Așadar, dacă nu există o comisie, înțeleg refresh-ul de conținut, dar dacă există, e o mare problemă!

PS – Anul trecut am fost surprinsă într-un mod atât de plăcut de subiectele EN IV – Limba Română. Era o preluare autentică a tiparului testelor PISA. Așa, da!

Astăzi, Așa, NU!

 

Sursă foto: proiectulmerito.ro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.