fbpx

Nu generația este neînțeleasă. Noi, profesorii din cancelarie, nu știm să ascultăm ce ne spune

Profesorii din cancelarie

De Nicolas- Christian Tănase, profesor

Acum trei ani, am intrat pentru prima dată într-o sală de clasă în calitate de profesor. Iar în învățământ, am intrat cu gândul de a face o schimbare acolo unde mulți zic că nu se mai poate, la acea generație care este neînțeleasă. Între timp am aflat că nu generația este neînțeleasă, ci noi, profesorii din cancelarie, nu știm să ascultăm ce ne spune.

Trebuie să ne adaptăm vremurilor actuale, mereu să ne reinventăm. Iar această reinventare poate începe cu pași mici, dar siguri. Să le zâmbești elevilor tăi, să îi întrebi cum se simt, să le oferi o îmbrățișare atunci când au nevoie, să poți să glumești cu ei. Din 2014 am început să realizez proiecte prin care am încercat să îi ajut pe tineri să se dezvolte. Și am continuat acest lucru și în școală, atât în timpul orei, cât și prin proiectele și activitățile extrașcolare. Și nu, nu fac acest lucru ca să mi se ridice o statuie. 🙂 Fac acest lucru pentru că îmi pasă de ei. Îmi pasă să aibă suficiente cunoștințe acumulate în urma participării la orele de curs, dar îmi pasă să fie niște oameni integri, onești, care se integrează în societate, știu să comunice, să lucreze în echipă, să fie empatici, să își dezvolte diferite abilități pe care le au, dar nu sunt conștienți de ele. Și, de asemenea, îmi doresc ca acești elevi să poată să acumuleze și alte cunoștințe pe care, la școală, în mod obișnuit, nu le pot descoperi. Și nu, nu mă voi opri aici! Voi continua să fac diferite activități și proiecte pentru elevii mei, pentru că altfel simt că școala nu le oferă tot ceea ce poate să le ofere.

Ieri, de exemplu, am fost cu o gașcă cu 13 elevi la Centrul Atipic din București. Ana, psiholog al centrului, ne-a explicat ce înseamnă să aibă cineva o Tulburare din spectrul autist sau ADHD, cum ar trebui copiii să se comporte dacă au un coleg cu autism, cum îl pot ajuta să treacă peste diferite provocări. Și, mai mult decât atât, am avut ocazia să interacționăm cu copiii din centru, să ne jucăm cu ei și să le aflăm povestea. Practic, cu ochii strălucitori și zâmbetul pe buze, copiii din centru ne-au deschis ușile către lumea lor specială, iar noi am simțit că am învățat atât de multe în doar câteva ore petrecute acolo. Am fost impresionați de devotamentul și dedicarea personalului centrului, care lucrează zi de zi pentru a oferi acestor copii șanse egale în viață.

După această experiență, am plecat cu inimile mai deschise și cu o dorință puternică de a contribui la schimbarea mentalităților. Ne-am propus să aducem mai multă informație în școală și în comunitatea noastră despre cum să fim mai empatici și mai înțelegători față de persoanele cu nevoi speciale. Și, mai mult decât atât, ne-am propus să facem voluntariat la acest centru.

Îndrăzniți să faceți o schimbare! Mai întâi la voi, apoi la cei din jur. Schimbarea vine din interior!

P.S. Mulțumesc Bianca că ai făcut posibil să avem parte de această experiență!🤍

P.S.2: Școala Altfel poate fi săptămânal!

#aimei #generatiaschimbarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.