fbpx

ULTIMA ORĂ Roșia Montană, a doua amânare la UNESCO

UNESCO a amânat astăzi, pentru a doua oară, decizia privind includerea sitului Roșia Montană în patrimoniul său. 

Inițial, dezbaterea trebuia să aibă loc ieri, însă a fost amânată. Lucrările reuniunii se încheie pe 28 iulie.

Adrian Cioroianu, fost ministru al Culturii, a explicat, pe pagina sa de Facebook, circumstanțele amânării:

De ce iar a fost amânată discutarea dosarului Roșia Montană la UNESCO // Și de ce amânarea ar putea cădea tocmai bine
Roșia Montană și UNESCO (2)
Asa cum scriam ieri (pentru context, vezi https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2628924454078003&id=100008814226504), dosarul Roșia Montană depus de România la UNESCO (în ianuarie 2017 și ianuarie 2020) urma să fie cel de-al 5-lea intrat în dezbatere în ședința de azi, luni 26 iulie a.c.
Dar, tot în cursul amiezei de ieri, duminică 25 iulie, s-a anunțat o nouă reactualizare a programului și dosarul RM a devenit al 9-lea pe lista ședinței de azi. Iar azi, 26 iulie, dosarul RM a fost din nou amânat pentru ședința de mâine, marți 27 iulie.
Rațiunea acestor reactualizări periodice ale programului (care afectează mai multe dosare, evident) e că, datorită diferenței de fus orar (de 6 ore între China și Franța), organizatorii ședințelor tind să dea prioritate discutării dosarelor provenind din țări asiatice, discuțiile se prelungesc s.a.m.d.
Din punctul meu de vedere, în cazul în care Roșia Montană va fi discutată în ședința de mâine, 27 iulie a.c. și va fi primită pe lista Patrimoniului Mondial (ceea ce cred că se va întâmpla), poate chiar fi o coincidență fericită – pentru că IN CHIAR ACEASTA ZI SE VOR IMPLINI 65 DE ANI DE LA ADERAREA ROMANIEI LA UNESCO (27 iulie 1956).

Roșia Montană (în germană Goldbach, în maghiară Verespatak, în latină Alburnus Maior) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Alba, Transilvania, România.

Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 137), localitatea apare sub numele de „Veres Patak” (traducere în limba română „Pârâul Sângeriu [Roșu]”).

Este situată în Valea Roșiei, străbătută de râul Roșia. Râul Roșia este bogat în minerale, în special fier care îi dă o culoare roșiatică, de unde și denumirea comunei în română și maghiară. Culoarea roșiatică a apei se datorează mineritului excesiv ce durează de peste 2000 de ani.

Photo 96112344 © Calin Stan | Dreamstime.com

Obiective
Dealul Cetății este probabil cea mai importantă mărturie istorică, aici putând încă fi observate galeriile și puțurile din fostele mine romane. Se află la aproximativ o jumătate de oră de mers din centrul comunei. Aici s-au găsit 25 de table cerate care atestă existența milenară a oamenilor în aceste locuri. Cea mai importantă este placa nr. XVIII, singura pe care este trecută data 6 ianuarie 131 d.C. și denumirea de Alburnus Maior. A fost descoperită în anul 1854 și în prezent se află expusă în Muzeul Mineritului din incinta fostei exploatări miniere. Este și locul amplasării cetății Alburnus Maior.

Cetatea Alburnus Maior se află pe Dealul Cetății în apropierea fostelor exploatări romane și a reprezentat punctul de apărare al localității și ale exploatărilor aurifere. Aici, arheologii au descoperit locuințe, morminte, unelte pentru minerit, multe inscripții în limba greacă și latină și 25 de table de ceară.[5] Majoritatea din descoperirile arheologice pot fi văzute în Muzeul Mineritului.

Muzeul Mineritului se află în apropierea fostei exploatări miniere. Aici pot fi vizitate fostele galerii romane, formate din tuneluri lungi de zeci de kilometri, pot fi văzute monumente istorice și unelte pentru minerit, găsite de arheologi în ruinele fostului oraș, și construcțiile folosite pentru separarea aurului de piatră, numite „șteampuri”. Acestea erau alimentate de lacuri artificiale de acumulare numite „tăuri”.

Casele vechi din secolele XVIII-XIX (monumente de arhitectură populară).

Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Obeliscul este amplasat în centrul localității și a fost ridicat în anul 1925, în memoria eroilor români căzuți în Primul Război Mondial. Monumentul, cu o înălțime de 4 m, este alcătuit dintr-un postament din beton, pe care se înalță soclul și obeliscul în formă de piramidă, care are în terminație 3 cruci. Împrejmuirea este asigurată de un gard din plasă de sârmă. Pe fațada monumentului se află un înscris comemorativ: „1914-1918/ Închinare lui Dumnezeu/ Cinstire eroilor neamului“.

Monumente naturale
Pe raza comunei Roșia Montană se află doua situri geologice protejate, declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului și Piatra Despicată.

Piatra Corbului se află în sudul comunei la aproximativ o oră de mers, pe versantul sudic al Dealului Cârnic. Rezervația geologică ocupă o suprafață de 5 ha, la altitudini cuprinse între 950 și 1100 m și deține acest statut din anul 1969.Formațiunile ocrotite sunt iviri masive de andezite, ce au luat forma unei cetăți în ruine sau a capului unui corb, de unde și denumirea. Stâncile sunt supuse unui proces intens de modelare și dezagregare. Crestele stâncilor sunt presărate cu ace și turnuri ascuțite și surplombe imense ce indică locurile de unde pe parcursul timpului s-au desprins blocuri imense de rocă. Numeroasele excavații din stâncă indică locurile vechilor galerii romane, astăzi distruse.

În apropierea Pietrei Corbului, între Dealul Cârnic și Dealul Cetății se află altă formațiune geologică protejată, numită Piatra Despicată. Este formată dintr-o stâncă imensă, separată de sol și formată dintr-un tip de rocă nemaiîntâlnit prin acele locuri. Proveniența stâncii este necunoscută. Legenda spune că ar fi fost scăpată acolo de un uriaș ce o transporta pe brațe peste Munții Apuseni cu mii de ani în urmă.

Accesul se poate face din centrul comunei, pe un fost drum industrial.

Sursă informații și foto cover: Wikipedia

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.