fbpx

Tranziția de la grădiniță la școală – ”secretele” profesorilor din Little London

Tranziția de la grădiniță la școală este o schimbare destul de mare, care necesită momente de acomodare. Acestea pot să fie diverse, pornind de la jocuri, până la discuții și diverse activități desfășurate la clasă.

Profesorii de la Little London ne-au destăinuit „secretele” lor pentru o acomodare lină în tranziția de la grădiniță la școală. Pentru aspectele referitoare la grădiniță, am stat de vorbă cu educatoarele Iulia Nenciu și Andreea Barbălată. Iar pentru școală – ciclul primar, ne-au oferit din poveștile lor profesorii pentru învățământul primar Sofia Crudu și George Rotaru.

„Pentru ca trecerea să nu fie una bruscă de la un tip de rutină și structură la altul, tranziția la Little London începe încă de la grădiniță, când copiii află despre școală, având chiar ocazia să o viziteze și să facă cunoștință cu clasele de școlari. De asemenea, ei ajung să cunoască și cadrele didactice care le vor fi aproape în viitor. Grupa mare de grădiniță începe trecerea de la rutina de preschool la cea de școală, de la una mai liberă, la una cu mai multe elemente, regăsite la un nivel mai ridicat și la clasa 0.”, ne-a povestit Iulia Nenciu.

În cazul copiilor de la grădiniță, aceștia sunt nerăbdători să fie școlari, „precum frații lor mai mari”. Andreea Barbălată spune că „în ceea ce privește programul lor educațional, acesta este unul adaptat tranziției, concentrat pe scriere, recunoaștere, citit, și nu numai. De asemenea, atât în ceea privește ciclul preșcolar, cât și cel primar, elevii beneficiază de suportul mai multor profesori, acest lucru ajutându-i atât din punct de vedere al atașării multiple, de mai multe cadre didactice, cât și de a se obișnui mai ușor cu profesorii noi care pot apărea.”

Sofia Crudu ne-a subliniat importanța echilibrului emoțional al elevilor, care este punctul de plecare pentru ca ei să iubească școala. Aceasta urmărește nevoia de colaborare, rezistența la frustrare, atunci când lucrurile nu ies din prima, nevoia de limite personale. De asemenea, atitudinea părinților joacă un rol important în ceea ce privește prezentarea școlii, prin poveștile despre experiențele personale, într-o manieră încât să nu își creeze așteptări, dar nici dezamăgiri. 

Printre activitățile folosite în orele ei, Sofia ne-a menționat decupatul, tăiatul, lipitul, coloratul, modelatul, ordonatul, lucrul cu obiecte concrete, dramatizările de text și jocurile de rol. „E tare frumoasă trecerea de la grădiniță la școală, dacă suntem atenți și le dăm timp copiilor să fie autentici și să ni se arate așa cum sunt.”, concluzionează Sofia. 

Perioada de acomodare din trecerea de la grădiniță la școală este împărțită de mister George Rotaru în două etape. După cum spune acesta „Tot ce am mai bun, le dăruiesc lor” și „Tot ce știu mai bine, le dăruiesc lor”. În prima parte, prin jocul didactic, unul imaginativ, abstract, se creează o atmosferă sentimentală, afectivă. Prin aceste jocuri se construiește apropierea sufletească între elev și cadrul didactic, unde își câștiga încrederea unii în ceilalți. 

Atmosfera academică este următorul pas, prin care se creează mediul academic. Iar cunoscutele jocuri ale domnului învățător, „Istețilă și Vorbăilă”, atrag atenția copiilor și îi fac curioși și implicați în activitățile didactice. Puterea exemplului este întărită de „Moș Stancu”, un personaj din viața reală, de această dată. Prin acest joc, copiii învață că este normal să greșim și că mereu avem ceva nou de aflat, fiind încurajați de învățătorul lor și de poveștile spuse de acesta.  

Așadar, în procesul de acomodare al tranziției de la grădiniță la școală, Little London se concentrează pe a menține echilibrul emoțional al elevilor, de a crea o legătură afectivă între ei și profesorii lor. Sunt atenți la nevoile celor mici și îi ajută ca trecerea de la un ciclu la altul să se facă lin, prin diverse activități și jocuri care să îi atragă, să le placă și să îi mențină conectați. 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.