fbpx

Klaus Iohannis lasă de înțeles că nu va promulga legea care interzice identitatea de gen în școli

Președintele Klaus Iohannis a sugerat că informațiile apărute în presă, potrivit cărora nu va promulga legea care interzice discuțiile despre identitatea de gen în școli, sunt adevărate.

”Cred că ați aflat pe surse ce voi face cu legea identității de gen”, a declarat Iohannis, la Romexpo. 

Președintele a spus că va face precizări suplimentare în momentul în care va anunța oficial decizia.

Președintele Klaus Iohannis nu este de acord cu prevederile proiectului de lege adoptat marți de Senat prin care se interzice în școli și universități orice referire la identitatea de gen, au declarat, luni, pentru Digi24.ro surse politice. Șeful statului nu va promulga legea atunci când aceasta va ajunge la Administrația Prezidențială, au precizat sursele citate.

În cazul în care o lege este refuzată la promulgare, ea se întoarce în Parlament, care trebuie să o dezbată și să o voteze din nou. În cazul în care Parlamentul o adoptă într-o formă identică aceleia inițiale, președintele este obligat să o promulge.

CONTEXT

Senatul a adoptat, recent, în calitate de cameră decizională, un amendament la Legea educației naționale, propus de Cristian Vasile Lungu. Potrivit amendamentului, sunt intezise în școli, universități, grădinițe și toate spațiile dedicate educației ” activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași” a provocat un scandal care, probabil, va ajunge la Curtea Constituțională. Reacția mai multor profesori universitari contactați de Europa liberă este apăsată, mergând de la acuze de ”poliția gândirii” la ”o intruziune de tip medieval în activitatea universităților”. Mai multe universități au protestat public față de această modificare și au cerut președintelui Iohannis să nu o promulge. Nu în ultimul rând, interzicerea discuțiilor despre identitatea de gen ar putea duce la suspendarea unor cursuri universitare, la situații aberante și la vulnerabilizarea unor categorii sociale deja vulnerabile.