Inspectoratul școlar din Alba nu are date despre numărul de elevi înscriși la școală acum 12 ani și care nu au ajuns să mai dea BAC-ul în acest an și nici despre situația elevilor care au plecat cu părinții peste hotare, a declarat șeful ISJ Cornel Sandu, potrivit G4Media.

Întrebat dacă se cunoaşte câţi dintre elevii înscrişi în Alba în clasa I în urmă cu 12 ani nu au mai ajuns să susţină în acest an examenul de Bacalaureat, inspectorul şef a spus că „nu se poate spune procentul”, potrivit Agerpres.

Unul dintre motive ar fi, potrivit lui Cornel Sandu, acela că elevii nu comunică şcolii în care sunt înscrişi atunci când pleacă din ţară şi se stabilesc alături de părinţi în străinătate.

Șeful ISJ Alba spune despre „elevii fantomă” că „o dată sunt cei care pleacă din ţară. (…). Cei mai mulţi ‘dispar’ după clasa a VIII-a. Undeva la 30-40 de elevi am avut anul trecut pe care nu i-am regăsit în noul an nici înscrişi la liceu, nici înscrişi la profesională şi nici plecaţi în alte judeţe”, a spus inspectorul şef. Sandu a subliniat, totodată, că liceul nu este obligatoriu şi că unii elevi nu doresc să-l urmeze, limitându-se la şcoala profesională.

Şeful ISJ Alba a precizat că se cunoaşte cu exactitate numărul celor care vin din străinătate, pentru că, pentru a se putea înscrie în sistemul de învăţământ din România, trebuie să le fie recunoscute studiile făcute peste hotare, în scopul echivalării acestora.

„Avem anul trecut 202 elevi reveniţi din străinătate. Spre exemplu, în clasa pregătitoare au revenit 1 din Canada, 1 din Franţa, 1 din Germania, 1 din Italia, 1 din Marea Britanie, 1 din Moldova, 3 din Spania, 1 din Ungaria. În clasa a II-a, 2 din Canada, 3 din Franţa, 3 din Germania, 4 din Italia, 2 din Marea Britanie, 2 din Republica Moldova, 6 din Spania, 2 din Ungaria şi 1 din Cehia. În clasa a VIII-a, 4 din Franţa, 3 din Italia, 1 din Marea Britanie, 5 din Moldova şi 2 din Spania. În clasa a XI-a, 1 din Italia, 3 din Spania, 1 din Olanda şi 1 din Austria”, a menţionat şeful ISJ Alba.