fbpx

Școala de Vară Paulina, în memoria profesoarei Raluca Ana Medeșan. Au participat peste 100 de copii și 30 de profesori

Școala de Vară Paulina în memoria profesoarei Raluca Ana Medeșan s-a desfășurat în perioada 22-27 august 2021 la Sâncel, județul Alba, satul natal al Ralucăi. La Sâncel, Raluca și-a dorit să creeze o școală de vară autentică, bazată pe bucuria de a fi împreună și pe principiul că învățarea poate fi și distractivă, având totodată și activități de învățare remedială, una dintre direcțiile pe care Raluca și le dorea să le dezvolte în cariera sa profesională.

Alături de profesori din toată țara, 100 de copii din județul Alba, cu vârsta cuprinsă între 6 și 17 ani, s-au distrat și au participat la ateliere de limba română, robotică, teatru, științe, educație rutieră, educație media, educație nonformală, cercetășie și activități remediale, organizate de 30 de profesori din întreaga țară.

„Mi-am dorit ca activitățile să îmbine principii pedagogice moderne, metode nonformale,
resurse creative, să fie un program dinamic, care să-i provoace pe copii și să-i stimuleze.
Echipa de profesori, traineri și studenți coagulată de aceleași valori, oameni care au lucrat
împreună cu mult entuziasm, au venit din toate colțurile țării pentru a se alătura comunității din Sâncel. Îmi doresc ca Școala Paulina să devină în timp un reper, un model de școală de vară, care poate fi replicată în orice zonă a țării, pentru orice copil care are nevoie, iar eu sunt fericită că am coordonat un demers educațional atât de special”, ne-a spus Iulia Măndășescu, profesor la Școala Specială Gimnazială pentru Surzi nr. 1, București și organizatorul Școlii de Vară Paulina de la Sâncel.

Evenimentele și programul copiilor la Sâncel au fost organizate cu ajutorul localnicilor, o
parte din profesori fiind cazați în comunitate. Mai mult, cei mici au integrat localnicii în
activitățile lor, ca de exemplu un atelier de vânătoare de comori prin care aceștia au mers
din casă în casă să întrebe dacă au nevoie de ajutor și să îi complimenteze, pe principiul pe care Raluca îl promova, „continuă să le arăți oamenilor că sunt frumoși”.

„Pentru noi, Școala Paulina înseamnă multă bucurie din partea copiilor și multă implicare. Ce am observat zilele acestea este că am avut permanent copii care au vrut să vină la activități pentru că aflau de la ceilalți cum le-a fost ziua. Ca organizator, sper să nu se încheie aici Școala de Vară de la Sâncel și să continuăm această inițiativă folosind aceiași facilitatori care au fost coordonatorii atelierelor,” adaugă Ioana Cătăuță, director al Școlii Gimnaziale „Ion Pop Reteganul” Sâncel.

Raluca Ana Medeșan a fost co-fondatorul proiectului Profesorul digital, doctorand în Științele educației la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București și implicată în mai multe proiecte pentru modernizarea predării și a carierei didactice. De asemenea,

Raluca Ana Medesan a fost co-creatorul programelor de Managementul Carierei Didactice și Profesorul Digital din cadrul Finnish Teacher Training Center, dar și inițiatorul pilotului ”Pepper – asistent de învățare la Școala Finlandeză Sibiu”.
Ulterior Școlii de Vară Paulina, va avea loc cea de-a doua ediție a Festivalului „Al 5-lea element EΔucația”, organizat la Sâncel în memoria Ralucăi Ana Medeșan, între 26 și 29 august 2021.

Profesorii din toată țara vor sintetiza cele mai bune practici identificate în timpul școlii remediale pentru copii, elabora predicții privind începerea anului școlar, perspective despre lecții învățate, lucruri testate și practici inovative în educație și vor vorbi despre puterea comunităților în educație schițând portretul profesorului mentor.

Din programul Festivalului face parte și o conferință Superteach, iar facilitatorii și unde vor participa Radu Szekely (Secretar de Stat în Ministerul Educației), Elena Lotrean (co-fondatoarea Școlii Finlandeze ERI Sibiu), Sorin Costreie (Consilier de Stat al Prim-Ministrului României), Andreea Ciortea (trainer Future Capital), Oana Moșoiu (lector universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București), Ana Maria Rusu (profesor de Educație muzicală în Focșani), Iulia Măndășescu (profesor Școala Specială Gimnazială pentru Surzi nr. 1, București), Ioana Cătăuță (director al Școlii Gimnaziale Ion Pop Reteganul Sâncel), Tița Angheluță (profesor pentru învățământ primar la Școala „Ferdinand I” București), Bogdan Rațiu (profesor de Limba și literatura română la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu-Mureș), Dragoș Apostu (co-fondator al Profesorului Digital), Veronica Soare (KaleidoLove), Adina Jurca (educator Montessori și profesor MERITO), Ana Bordan (profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” Luduș), Andreea Lungu (expert proiecte de parteneriat strategic pentru educația adulților ANPCDEFP) și Andreia Petcu (proiectul STIMescu la MUZEU) precum și pe Anca Nedelcu (profesor universitar doctor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București), prin ZOOM. Aceștia au fost oamenii apropiați de Raluca în activitățile și inițiativele ei, oameni care i-au fost alături în ultimele sale zile și oameni dedicați educației, în diferite roluri și contexte.

Organizatorii Școlii de Vară de la Sâncel sunt prietenii Ralucăi, dar și municipalitatea locală, Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Sâncel, Grădinița cu Program Normal Sâncel, Asociația de Părinți ai Școlii Gimnaziale „Ion Pop Reteganul” Sâncel, Căminul Sâncelului, Primăria Sâncel, Consiliul Local Sâncel, Programul Național „Cantus Mundi”, Asociația Jidvei Viitor prin Educație, AlbacoExim Alba, NO’HAI și IA Sibiu, Finnish Teacher Training Centre și Asociația OvidiuRO.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.