fbpx

Proiectul Deca. Școlile private autorizate vor primi finanțare de bază de la stat pentru elevii de la care nu percep taxe

Școlile și grădinițele private autorizate vor beneficia de finanțare de bază de la stat doar pentru elevii de la care nu vor percepe taxe de școlarizare.

Prevederea este inclusă, într-o formulare generică, în proiectul Legii învățământului preuniversitar, în varianta asumată de ministrul Educației, Ligia Deca. 

Contactată de Educație Privată, Deca a precizat că intenția inițiatorului este ca instituțiile de învățământ privat autorizate să poată primi finanțare pentru elevii de la care nu vor încasa taxe de școlarizare.

”Intenția era să susținem și acel segment din învățământul privat care își asumă și un rol social sau o misiune socială. Pot exista cazuri unde jumătate dintre elevi sau o parte dintre ei nu se plătesc taxe, fie datorită acordării unor burse, fie prin alte facilități. În metodologia de aplicare a legii, va trebui să construim un mecanism prin care, pentru elevii respectivi, să poată fi acordată finanțarea de bază. Există flexibilitate pentru acest lucru. Însă va trebui ca școlile să anunțe din timp pentru câte locuri nu se plătesc taxe de școlarizare, astfel încât să respectăm predictibilitatea în elaborarea bugetului de stat”, a declarat Ligia Deca pentru Educație Privată.

Până acum, conform legislației în vigoare, grădinițele și școlile private autorizate nu au primit deloc finanțare de bază de la stat. Instituțiile de învățământ privat care au acreditare beneficiază, însă, de această facilitate.

Ce prevede proiectul cu privire la finanțarea de bază:

Art. 133
(1) Finanțarea unităților de învățământ preuniversitar de stat cuprinde finanțarea de bază, finanțarea complementară și finanțarea specială.

(2) Statul asigură finanțarea de bază pentru:
a) beneficiarii primari din învățământul preuniversitar de stat autorizat provizoriu/acreditat;
b) antepreșcolarii și preșcolarii din învățământul preuniversitar particular și confesional acreditat;
c) elevii din învățământul preuniversitar particular și confesional acreditat pe durata învățământului obligatoriu.

(3) Finanțarea de bază se face în baza și în limitele costului standard per elev/preșcolar/antepreșcolar.

(4) Costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev se determină pentru fiecare nivel de învățământ, filieră și profil.

(5) Costul standard pentru unitățile de învățământ defavorizate, stabilite anual pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației, la propunerea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar, este suplimentat cu 25%.

(6) Costul standard se suplimentează cu 25% pentru unitățile de învățământ care fac parte din consorții școlare sau consorții de învățământ dual, constituite din unități de învățământ din mediul urban și rural.

(7) Determinarea costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev se face de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar, în condițiile prezentei legi și conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin hotărâre a Guvernului.

(8) Finanțarea de bază a învățământului preuniversitar se face după principiul „resursa financiară urmează antepreșcolarul/preșcolarul/elevul”, conform căruia alocația bugetară aferentă unui beneficiar se transferă la unitatea de învățământ la care acesta învață, prin respectarea prevederilor alin. (2)-(4).

(9) Prin excepție de la alin. (2), lit. b)-c), statul asigură finanțarea de bază și pentru unitățile de învățământ particular și confesional autorizate care nu percep taxe de studiu de la beneficiarii primari.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.