Portofoliul educațional al elevului este una dintre noutățile în sistemul școlar introduse prin proiectul de Lege a învățământului preuniversitar, asumat de Ligia Deca, ministrul Educației.
El va fi utilizat pe tot parcursul învățământului preuniversitar și va avea un rol important în anumite etape, inclusiv la înscrierea în clasa a cincea.
Ce prevede proiectul de lege:
Art. 95
(1) Portofoliul educațional cuprinde documente relevante pentru rezultatele învățării elevilor: certificări care prezintă rezultate la disciplinele de studiu, pe ani de studiu/niveluri de școlarizare, rezultate la evaluările naționale și recomandări de recuperare a pierderilor de învățare, produse sau rezultate ale activităților desfășurate, diplome, certificate sau alte înscrisuri obținute în urma evaluării competențelor dobândite în diferite contexte, formale, nonformale și informale.
(2) Portofoliul educațional se utilizează începând cu debutul învățământului obligatoriu și este utilizat pe tot parcursul învățământului preuniversitar. Informații din portofoliul educațional pot fi utilizate pentru identificarea decalajelor educaționale și fundamentarea intervențiilor de sprijin.
(3) La finalizarea învățământului gimnazial și liceal, profesorul consilier școlar și dirigintele au obligația să emită câte o recomandare de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, având caracter de orientare școlară pentru fiecare elev în parte. În cazul absolvenților de învățământ liceal se poate realiza și o recomandare sub forma unei orientări vocaționale de încadrare pe piața forței de muncă. Recomandările sunt consultative și sunt emise în baza unei metodologii specifice și sunt incluse în portofoliul educațional.
(4) După finalizarea învățământului obligatoriu, portofoliul educațional poate fi completat cu rezultate ale activităților de învățare pe tot parcursul vieții.
(5) Portofoliul educațional este obligatoriu începând cu generația de preșcolari care intră în grupa mijlocie și generația de elevi din clasa pregătitoare, în anul școlar 2024 – 2025. Formatul portofoliului educațional, modalitatea de înscriere a datelor și alte detalii sunt cuprinse în metodologia specifică adoptată prin ordin al ministrului educației în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
(6) Rezultatele activităților desfășurate în cadrul unităților de educație extrașcolară sunt cuprinse în portofoliul educațional.
(7) În vederea aplicării prevederilor alin. (3), Ministerul Educației prin intermediul CNEI și CJRAE/CMBRAE va asigura resursele necesare achiziționării instrumentelor de evaluare, iar prin intermediul CNFCD și CCD va asigura costurile licențierii de către consilierul școlar a utilizării instrumentelor, precum și costurile de formare pentru utilizarea instrumentelor licențiate, în conformitate cu metodologia prevăzută la alin. (3).
(8) Evaluările prevăzute la art. 102 alin. (8) sunt realizate în cadrul unei platforme naționale care include teste realizate conform standardelor de alfabetizare funcțională, corelate cu profilul absolventului.
(9) Funcționarea și gestionarea platformei naționale de alfabetizare funcțională este realizată de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare.
(10) Datele colectate prin evaluările prevăzute la alin. (9) sunt cuprinse într-un raport care se dă publicității anual de către Ministerul Educației.
Art 32, alin. 3:
Înscrierea elevilor în clasa a V-a, la unitățile de învățământ care nu dețin clase de nivel primar, se realizează în conformitate cu o metodologie aprobată prin ordin al ministrului educației, în baza portofoliului educațional, începând cu promoția de elevi pentru care portofoliul educațional a fost utilizat pe durata întregului nivel de învățământ primar. Prin excepție, elevii care optează pentru înscrierea în învățământul de artă și sportiv vor susține probe de aptitudini în vederea înscrierii lor.