fbpx

Proiect USR-PLUS: Vacanța intersemestrială, decalată pe zone geografice. Anul școlar să înceapă tot decalat

Mai mulți parlamentari USR-PLUS au depus la Parlament un proiect de lege care vizează decalarea vacanței intersemestriale pe zone geografice. Inițiativa legislativă vizează, de asemenea, începerea mai devreme a anului școlar pentru o parte din elevi.

Ce prevede proiectul:

„a) Acordarea vacanței intersemestriale, în baza ordinului Ministrului Educației și Cercetării, pe o perioada de minimum o săptămână, în fiecare macroregiune, în mod succesiv și fără suprapunere. Cele patru macroregiuni sunt definite în conformitate cu regulamentul (CE) nr. 1059/2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS).

b) Începerea anului școlar pentru clasele 0 până la clasa a IV-a inclusiv, a VIII-a și a XII-a în prima zi de luni a lunii septembrie, iar pentru clasele a V-a până la a VII-a inclusiv și a IX-a până la a XI-a inclusiv în a treia zi de luni a lunii septembrie.”

Deputatul USR-PLUS Alin Apostol și-a anunțat, recent, intenția de a depune un proiect pentru decalarea vacanței intersemestriale:

Anunțul făcut pe 1 aprilie de Alin Apostol:

Așa-i că în fiecare iarnă faceți eforturi substanțiale să oferiți copiilor o vacanță la munte, la aer curat? Să practice sporturi de iarnă? Să vă dați cu sania și să-i vedeți distrându-se? Aceasta e partea frumoasă a lucrurilor, când vă bucurați de bucuria lor. Dar toți traversați și momente de haos, stres, nervi întinși la maxim. Câte ore din viață pierdeți pe șosele, stând bară la bară? Câte ore de sport și distracție ratați stând la cozi interminabile la telescaun? Câtă aglomerație întâmpinați la pensiunile din țară? Câte compromisuri faceți să prindeți un loc de cazare?
Astăzi, am dezbătut în interiorul USRPLUS o propunere legislativă la care mă gândesc de mult timp – schimbarea vacanței intersemestriale de iarnă. Vreau să vă spun că în multe state europene, vacanța de iarnă intersemestrială este împărțită pe zone geografice ale țării și perioade diferite. De exemplu, Franța are vacanța intersemestrială de iarnă de 2 săptămâni, iar teritoriul țării împărțit pe 3 zone geografice: zona A, B și C. Debutul vacanței și încheierea ei diferă ca dată de la o zonă la alta. Astfel, evită haosul și aglomerația. Astfel, își stimulează turismul intern. Țin cont de calitatea vacanței și de confortul turiștilor.
Pornind de la exemplul european, am propus un proiect de modificare a vacanței intersemestriale de iarnă și la noi. Aceasta are o durată de minim 1 săptămână. Teritoriul țării este împărțit în 4 macroregiuni geografice, fiecare zonă având o dată de debut a vacanței diferită. Practic fiecare zonă „intră în vacanță” consecutiv (pe parcursul ianuarie- martie), astfel încât perioadele de vacanță nu se suprapun. Evităm traficul intens și ambuteiajele. Eliminăm cozile și aglomerația și le înlocuim cu liniște, relaxare, plimbări lejere ( nu în șir indian), practicarea sporturilor de iarnă lejer (nu slalom prin aglomerație).
Iată și propunerea legislativă în concret: ” Vacanța intersemestrială se desfășoară în baza ordinului Ministerului Educației Naționale care stabilește structura anului școlar și se desfășoară pe o perioadă de minimum o săptămână, în fiecare macroregiune, în mod succesiv și fără suprapunere. Cele patru macroregiuni sunt definite în conformitate cu regulamentul (CE) nr. 1059/2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS)”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.