fbpx

Premiul Vaclav Havel, câștigat de o luptătoare pentru drepturile femeilor din Arabia Saudită

Activista saudită pentru drepturile femeilor Loujain Alhathloul a primit luni Premiul Vaclav Havel pentru drepturile omului, care răsplăteşte acţiuni excepţionale ale societăţii civile pentru drepturile omului, anunţă Consiliul Europei într-un comunicat citat de AGERPRES.

Premiul, în valoare de 60.000 de euro şi ajuns la a opta ediţie, a fost prezentat în timpul unei ceremonii speciale desfăşurată în prima zi a sesiunii plenare de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (PACE), ce are loc la Strasbourg într-un format ”hibrid”.

Loujain Alhathloul se numără printre liderele unei mişcări feministe din Arabia Saudită şi este cunoscută mai ales pentru sfidarea interdicţiei de a conduce maşini impusă femeilor în această ţară şi a sistemului de tutore masculin. Arestată de mai multe ori, ea a fost condamnată şi a stat 1001 zile în închisoare, de unde a fost eliberată în februarie 2020, iar în prezent se află în arest la domiciliu.

În aceste condiţii, distincţia a fost primită în numele ei de sora sa, Lina Alhathloul, care a mulţumit Comitetului Premiului Vaclav Havel într-un mesaj transmis online. ”Susţinerea internaţională este singura cale prin care putem expune injustiţiile din ţara mea şi proteja victimele. Vă mulţumim pentru că ne daţi forţa să continuăm lupta!”, a spus Lina Alhathloul, adăugând că ”Loujain s-a sacrificat ca să lupte pentru o viaţă mai bună pentru femeile saudite”.

”Pentru activismul ei, ea a fost sechestrată, întemniţată ilegal, torturată brutal, plasată luni la rând în izolare solitară, iar acum, condamnată ca un terorist. De mulţi ani regimul saudit încearcă să-i păteze imaginea, să elimine sprijinul pentru ea şi să o facă uitată. Dar cu cât timpul trece, cu atât Loujain arată mai mult lumii cât de curajoasă, rezistentă şi ataşată valorilor sale este”, a mai spus sora lui Loujain Alhathloul.

În prezentarea premiului, preşedintele PACE, Rik Daems, a adresat felicitări câştigătoarei şi celorlalte concurente aflate pe lista scurtă cu cele trei propuneri, la ediţia din acest an toate fiind femei care s-au remarcat prin promovarea egalităţii de gen şi a drepturilor femeilor. ”Toate cele trei dintre nominalizările noastre au avut curajul, pasiunea, energia şi determinarea de a reuşi. Şi de a lupta pentru visul lor al unei lumi mai bune şi mai egale”, a spus Rik Daems.

Celelalte două propuneri de pe lista scurtă au fost activista congoleză pentru drepturile omului Julienne Lusenge şi călugăriţele Ordinului Drukpa din Nepal.

Julienne Lusenge este o activistă pentru drepturile omului care a documentat abuzurile sexuale şi actele de violenţă împotriva femeilor în Republica Democrată Congo. Ea a avut un rol cheie în condamnarea liderului Forţelor Patriotice pentru Eliberarea Congo (FPLC), Thomas Lubanga, la 14 de ani de închisoare în urma unui proces desfăşurat la Curtea Penală Internaţională (CPI).

Călugăriţele Ordinului Drukpa reprezintă un grup de tinere călugăriţe budiste din Nepal, care promovează egalitatea de gen, protecţia mediului şi toleranţa interculturală. S-au remarcat şi prin furnizarea de provizii unor zone greu accesibile după cutremurul din 2015, au predat lecţii de autoapărare pentru femei şi au participat la un marş pe biciclete pe o distanţă de 20.000 de kilometri pentru a protesta împotriva traficării femeilor şi fetelor.

Premiul a fost oferit anul trecut intelectualului uigur aflat în detenţie Ilham Tohti şi Iniţiativei tinerilor pentru drepturile omului care acţionează pentru reconcilierea în Balcani. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.