fbpx

Peste 12.000 de profesori vor evalua digitalizat lucrările de la simulările de Ev. Națională

Photo 117076432 / Laptop © Fizkes | Dreamstime.com

Peste 12.000 de cadre didactice au statutul de profesori evaluatori la simulările de Evaluare Națională care învep mâine, a anunțat Ligia Deca, ministra Educației.

Ei vor participa, astfel, la primele simulări la care lucrările vor fi evaluate digitalizat la nivel național.

„În desfășurarea probelor simulării vor fi implicați aproximativ 24.000 de profesori asistenți, aproape 6.000 de profesori evaluatori la limba română și tot atâția la matematică, aproape 500 la limba maternă. Se adaugă comisiile de organizare de la nivelul fiecăruia dintre cele peste 3.700 de centre de examen.

Aceasta este amploarea simulării care începe mâine. Le mulțumesc tuturor celor implicați în desfășurarea probelor, mai cu seamă acum, când generalizăm evaluarea digitalizată pentru simularea examenului național cu cel mai mare număr de candidați dintre toate examenele naționale!”, a transmis, în această seară, Ligia Deca.

Ministerul Educației a transmis, ieri, un document cu mai multe întrebări frecvente și răspunsuri în legătură cu evaluarea lucrărilor la simulările de examene care încep luni.

Iată câteva dintre întrebările și răspunsurile transmise de minister:

A fost luată în considerare situația în care elevii au un scris mai mic și profesorii întâmpină dificultăți în examinarea digitală a acestor lucrări?

Platforma oferă posibilitatea de redimensionare a imaginii (zoom in/out). Din acest punct de vedere, este chiar o opțiune de accesibilitate care în modul clasic de evaluare nu exista. Lucrarea poate fi mărită atât cât este necesar, iar rezoluția de scanare permite acest lucru.

 

Cum se gestionează discrepanțele de notare între profesori în situația în care evaluările anterioare permiteau discuții între cadrele didactice, iar acum fiecare profesor corectează independent?

Conform metodologiilor existente, evaluarea se realizează individual, nu prin „discuții între cadrele didactice”. În situația în care diferențele de notare între evaluatori sunt mai mari de 1 punct, platforma identifică aceste lucrări și le repartizează automat altor doi evaluatori. După a doua evaluare, se elimină nota cea mai mare și cea mai mică și se face media notelor rămase.

 

Procesul de evaluare digitalizată afectează criteriile de evaluare/baremele, tipurile de subiecte sau timpul de lucru?

Nu. Procesul de evaluare digitalizată nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenelor, nici timpul de lucru.

Documentul transmis de Ministerul Educației poate fi accesat, integral, aici:

Q_A_Evaluare_digitalizata_2024

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.