fbpx

4 februarie 1941: Teflonul primește patent de invenție în Statele Unite ale Americii

Povestea inventării tigăii de teflon începe în anul 1938, când chimistul american Roy Plunkett lucra la compania DuPont. Plunkett și echipa sa căutau o substanță care să fie un agent chimic non-toxic și rezistent la temperaturi ridicate și astfel, trei ani mai târziu, au obținut patentul de invenție pentru teflon.

În timpul cercetărilor, Plunkett a descoperit accidental un material nou, numit politetrafluoroetilenă (PTFE), cunoscut și sub denumirea de teflon, Acesta s-a format în interiorul unui cilindru de gaz care conținea tetrafluoroetilenă, substanța pe care o testa. Plunkett a observat că gazul a dispărut și în locul său era un material solid și alunecos. Brevetul de invenție a fost atribuit angajatorului său, Kinetic Chemicals Inc din Wilmington, Delaware (Nr. 2,230,654). Brevetul descria faptul că polimerul avea proprietăți excepționale, inclusiv fiind „foarte rezistent la influențele corozive și la oxidare și care poate fi modelat și filat și utilizat într-o varietate largă de aplicații în care proprietățile sale specifice ar fi avantajoase”. 

Plunkett și echipa sa au realizat că acest material avea proprietăți remarcabile. Era rezistent la temperaturi extreme, nu se lipea de alte materiale și era foarte durabil. Astfel, s-a născut ideea de a utiliza PTFE pentru a crea o tigaie antiaderentă.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


În anul 1954, Dupont a lansat pe piață prima tigaie de teflon, care a devenit un succes imediat. Utilizarea tigăii de teflon a adus numeroase avantaje în bucătărie, deoarece alimentele nu se lipeau de suprafața tigăii, facilitând gătitul și curățarea ulterioară.

De atunci, tigăile de teflon au evoluat și au devenit un echipament de bucătărie indispensabil în majoritatea gospodăriilor. Invenția lui Roy Plunkett a revoluționat modul în care gătim și a adus confort și ușurință în bucătărie.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA

Poate te interesează și:

https://www.educatieprivata.ro/3-februarie-1891-londra-este-oficial-iluminata-electric/

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.