fbpx

Părinţi și profesori, indignați de condițiile precare în care au fost cazați elevii olimpici: ”Priveliștea e de nedescris”

Mai mulți părinți și profesori au semnalat pe Facebook condițiile precare în care au fost cazați elevii olimpici care au participat la etapele naționale de la diferite materii școlare.

Dana Munteanu, mama unei eleve care a participat la faza naționala la Muzică, a publicat pe Facebook fotografii în care arată condițiile din căminul Henri Coandă din Timișoara, unde elevii au fost cazați:

 

”Mergi cu trenul aproape 18 ore ca să participi la marea olimpiadă românească. Ajungi obosit și înfrigurat la cazare și speri să ai noroc să găsești un loc rezonabil. N-ai avut. Mirosuri grele, de praf, de mucegai, de papuci nespălați, te întâmpină de la intrare. Priveliștea e de nedescris: de la gumă de mestecat lipită „grațios” pe marginile patului, la „parchetul” scorojit, stropit cu diverse, până la marginile ferestrei greu prăfuite și răsuzate, scaune, dulapuri, masă de nefolosit; toate te îndeamnă să pleci înapoi spre gară, să faci cale-ntoarsă. Încerci să te abții din plâns, să cauți soluții, că doar ești mare și a doua zi trebuie să dai tot ce poți mai bun; ai venit la cea mai grozavă competiție la care visai. Te întrebi: dormi cu masca pe nas sperând să poți respira cât de cât bine sau cauți un hotel? Alegi hotelul măcar pentru prima noapte, că a doua zi e marea competiție și vrei să te odihnești. Teoretic sunt în această „încleștare” cei mai buni elevi din țară din domeniul tău.
Ce învață un elev dintr-o astfel de experiență? Care sunt întrebările ce-i trec prin minte?! Spune-i unui adolescent că nu-i corect să generalizeze, îți va răspunde imediat: dar e corect să fiu tratat așa la un asemenea concurs național? Înțeleg că participarea la aceste concursuri e asumată, că cheltuielile sunt mari dacă vrei să performezi în domeniul în care excelezi, dar întrebarea care mă urmărește e: ce fel de elevi trăiesc zi de zi în astfel de condiții?
Bine ați venit, dragi adolescenți pasionați, în lumea adulților iresponsabili!
Cinstit era, dacă nu poți decent organiza, să lași pe alții s-o facă. Sau măcar găsiți cei ce umblă cu ocaua mică… Fonduri poate că or fi fost, dar cine să șteargă jegu’?”, scrie Dana Munteanu.
La rândul său, profesorul universitar Ciprian Mihali a distribuit postarea unui părinte care a semnalat într-un grup situația elevilor participanți la Olimpiada de Limba engleză. Profesorul le-a adresat și un mesaj celor cu putere de decizie în Educație:
România educată – această mare minciună propagandistică – lovește năprasnic din nou, de data aceasta la Olimpiada de Engleză de la Pitești.
Cu ce argumente vreți să convingeți acești tineri să rămână în țară, dacă pentru ceea ce ar trebui să fie sărbătoarea lor, celebrarea inteligenței și a asiduității în învățare, atitudinea autorităților centrale și locale este această batjocură ordinară?
Dacă aș fi ministrul Educației, înainte de a mă gândi la propria demisie, aș da afară toți responsabilii acestor mari eșecuri care sunt olimpiadele naționale, ocazii de umilire a celor mai buni dintre elevii României.
(Textul de mai jos e preluat de pe grupul tineretposting).
_______________
„17-22 Aprilie – Olimpiada Națională de Limba Engleză, Pitești
Consiliul Județean ne-a îndrumat coordonatorul să folosim trenul pentru transport, așa că am luat Interregional-ul de noapte – am ajuns din Bistrița în dimineața lui 17, la ora 9:00, la Pitești. Sosirea concurenților și check-in-ul se făcea în mod normal după ora 14, deci prânz nu ne-a oferit nimeni. Am aștepat o oră la recepție, în Bascov, la 10 km de oraș, unde am fost duși de doi profesori voluntari cu mașinile personale, ne-am cazat și am comandat pizza.
După-masă, programul liber ne permitea să ne plimbăm, și ni s-a spus că avem autobuzul gratis pentru elevi ca să ajungem în oraș până după-masă, iar profesorii voluntari ne-au explicat cum ajungem la autobuz. O singură problemă, ploaia puternică și faptul că până la stația de autobuz nu exista trotuar. Noi, copii de la clasa a 7-a la a 12-a, împreună cu profesoara însoțitoare, am fost nevoiți să trecem pe lângă mașinile care circulau cu peste 80kmh la ieșirea de pe centura Piteștiului (extensie de autostradă). Autobuzul nu a fost gratis, deși un șofer de treabă ne-a lăsat pe gratis, că i-am explicat că suntem veniți cu Olimpiada.
În acea seară avea loc deschiderea oficială. De data asta am ales taxi-uri pentru a ajunge la Filarmonica Pitești și ne-a costat nu mai puțin de 21 de lei. Deschiderea a sunat, în mare, cam așa „Nu mi-am pregătit un discurs, dar când vă văd pe voi, nici nu am nevoie de unul” și ”Oricum toată lumea știe limba Engleză” – Prefectul Județului Argeș. De asemenea, organizatorii s-au fălit de faptul că fiecare județ e cazat într-o pensiune și nu într-un cămin, și că sunt bucuroși că ne oferă condiții bune și egale tuturor. Sună bine, ce să spunem…
Ziua 2, prima probă. Pentru probele de concurs, județul ne-a asigurat transport de la și la cazări. Lucru ce nu mai ține de organizare, un frig teribil în școală, care este racordată la încălzirea municipiului, dacă nu mă înșel. Îți înghețau mâinile pe pixuri. Dar ne-am descurcat, ce să facem.
Am fost duși înapoi la cazare unde ne-a fost servită masa. Mâncarea, rece. Am mâncat, cel puțin cei mai mari, care suntem mai mult sau mai puțin obișnuiți să mâncăm și ce nu ne place. Cei mici au răbdat.
Experiența de la cazare nu era tocmai una plăcută. Profesorii supraveghetori de la probe au discutat cu noi despre locurile de cazare și ne-au spus că atât hotel Dinastia, cel din Bascov, cât și hotel Carmen, din centrul orașului, se aflaseră în insolvență înainte de participarea noastră. Camerele aveau încălzirea defectuoasă, și ni se ofereau radiatoare electrice pentru prizele care mai că ieșeau din perete. Dușul se bloca de fiecare dată când îl foloseai, iar robinetul ba dădea, ba nu dădea apă caldă.
Ziua 3, proba doi. S-a mai deschis și vremea și nu mai ploua, iar după a doua zi de îndurat frig la școală și după o porție bună de ficăței reci, ne-am întors în oraș (Din nou, cu plata drumului din banii noștri) pentru a afla rezultatele inițiale. Pentru depunerea de contestații, se cerea prezența profesorului coordonator. Am întrebat, știind că, fiind major, aș fi putut veni de unul singur, fără grup organizat la olimpiadă, de ce am nevoie de profesor coordonator fiind major. Mi s-a răspuns că așa e regulamentul, iar dacă nu am venit cu profesor coordonator, aveam nevoie de prezența părinților. Dubios, dar ok, n-am mai comentat…
Ziua 4, premierea. Pentru premiere nu ni s-a oferit transport, fiindu-ne menționat că ni se oferă libertatea de alege transportul (Bolt, Taxi, Autobuz, Mașină personală) – adică să dăm din banii noștri, super.
Premierea a avut loc tot la Filarmonică, și a început cu discursul (aproximativ) următor „Suntem extrem de bucuroși că am putut să vă oferim cele mai bune condiții, iar noi considerăm că aici la Pitești s-a desfășurat o olimpiadă perfectă”. Mai târziu, prezentatorul premierii a înșirat atât de repede premiile încât premianții nu aveau timp să urce pe scenă că următoarele 2 persoane erau deja chemate. A fost o grabă atât de mare, încât și organizatorii au încurcat premiile, nemaiînțelegând cui trebuie să le ofere.
Premiile, în special premiul de aur, au lăsat de dorit. Unul dintre colegii noștri a luat cel mai mare punctaj pentru categoria lui și a fost răsplătit financiar cu 300 de lei. 300 de lei pentru CEL MAI BUN elev la limba engleză pe categoria lui DIN ȚARĂ. O mențiune valora 65 de lei. Se pare că atât merită elevii performanți din țară noastră.
Eu nu m-am întors la hotel în acea seară, ci am rămas în oraș cu niște prieteni. Dar din poveștile celor de la hotel Dinastia, o toaletă de la etajul 3 se înfundase. Apa a început să curgă prin podea și să umfle tavanul toaletei de la una dintre camerele noastre, care până la urmă a cedat și s-a prăbușit. Una dintre îngrijitoarele de la hotel ne-a înjurat colegii, făcându-i nesimțiți și animale pentru ceva ce nu era vina lor, iar mai apoi a desfăcut țeava toaletei, împroșcând deșeuri prin toată toaleta.
Cele mai bune condiții, spun ei… mda.
Chiar dacă zilele trecute am cheltuit mult mai mulți bani decât ar fi trebuit, atât pentru mâncare, cât și pentru transport, eu spun că m-am simțit bine și că experiența primei mele olimpiade naționale m-a dezvoltat ca om. Am cunoscut foarte mulți oameni și am reîntâlnit prieteni din alte județe și mă bucur nespus pentru această ocazie. Dar ce m-a deranjat cel mai mult a fost modul în care s-au mândrit organizatorii pentru ce au realizat. Eu nu voi mai avea ocazia să particip la o olimpiadă națională, dar mi-e teamă că sutele de elevi din clasele 7-11 nu vor mai dori să participe la așa ceva de teama altui hotel mizer, mâncare rece sau teama de a avea de cheltuit sute de lei pentru a putea lua parte la activitățile olimpiadei.
Acum sunt bine și sunt acasă, iar ai mei știu că m-am simțit bine și că am reușit să fac totul să fie cât mai bine. Dar poate pentru alții nu a fost așa. Ceva trebuie schimbat.”
Afirmațiile din postare au fost confirmate de Simona Căpriță, mama unui alt elev olimpic:
Subscriu. Sunt parintele elevei care a luat locul I la clasa a 9-a si adaug si eu sau intaresc cele spuse: Cazare: discriminatorie pentru multe judete din Moldova, initial, la un hotel execrabil, (cel la care se face referire in postare) cotat cu calificativul de 5, 5 pe Booking, in totala discrepanta cu celelalte 3, alocate. In final, dupa o convorbire cu un organizator de la ISJ Arges, care se mai si lauda cu o munca de 2 saptamani pentru a descoperi „fenomenala” cazare si repartizare, la un hotel decent, dar cu toaleta nefunctionala, la o camera de 4 persoane. Ghiciti unde a fost cazat Bucurestiul? Dar Ilfov? Organizarea de la scoala gimnaziala: banci de clasa pregatitoare, incomode pentru elevii de peste 1.70 m, film prost vazut din cauza proiectarii pe o tabla in care batea soarele sau, si mai si, vizionarea pe ecran mic, fara posibiliratea acordarii de conditii egale de distanta pentru participanti. Sonorizare slaba. Si asta la o olimpiada de limba engleza!!! Subiecte: nostalgii dupa autorii comunisti romani, secventa audio-video dintr-un desen animat, cu voci deformate, intr-o sala fara acustica buna. Totul pentru a evidentia, vorba aceea, fudulia unora, pe care cu greu i-as desemna propunatori de subiecte pentru un concurs de lucru manual. Evaluare: ca peste tot in tara in care munca cinstita si valorile nu sunt apreciate. Unii evaluatori, la oral, plictisiti, fara empatie si fara respect fata de elevul care sustinea proba. Rezultate finale, fara a se vedea contestatarii si, mai ales, diferentele de punctaj. Caci da, s-au facut si dedicatii de cate 6p, cu urcare de pe locul 6 direct pe 2. Festivitatea de premiere: 150 leide la MEN si diploma si 150 lei de la sponsori. Discurs in limbaj de lemn, din care toti au ramas cu un celebru magiun! Exact cam ceea ce a fost organizarea de la Pitesti! Va bate obrazul parintele unui elev situat pe locul 1. Un parinte care a trebuit sa reproseze ISJ Arges cazarea de parca lotul din Galati pleca la munci agricole, nu la o faza nationala a unui concurs, o cazare facuta, initial, pe preferinte si o mare bataie de joc. Un parinte de elev olimpic, care il indeamna sa plece vazand cu ochii din tara in care nonvalorile ajung in functii si hotii nu sunt pedepsiti Sa va fie rusine!
Citește și:

Prof. Dana Tufeanu, despre Olimpiada de engleză de la Pitești: Mi se pare inuman să arunci cu noroi în astfel de organizare!

2 comments

  1. Sima Cristina spune:

    De aceleași condiții a „beneficiat” și fiul meu, elev în clasa a 7-a, calificat la fazele naționale atat la fizica (la Bacau), cât și la matematica (la Iasi). Dacă la Bacău mâncarea a fost sub orice critica, mai rău decât mâncarea de spital de pe vremuri, la Iasi (la colegiul Octav Bancila) gândacii au fost cei care i-au pus capac… stăteam la 11 noaptea în telefon cu copilul meu care urla ca sunt gândaci peste tot, în pat, în baie…

  2. Alexandru spune:

    Pe vremuri, in timpul lui ceașcă, era la fel.
    La olimpiada de matematuca, faza națională, in fiecare primavara eram cazati la internatele unor licee industriale.
    La ce scrieti in articol, adaug ca erau si…soricei.Mergeam nedormiti la priba scrisa de patru ore, apoi la cele doua baraje, fiecare a cate 5 ore.
    Singura parte buna era ca ministrul invatamantului din acele timpuri, venea prin rotatie la premiere si dadea mana cu noi. Asta era o onoare pentru noi.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.