fbpx

Ora de 40 de minute şi pauza de 5 minute sunt discriminatorii, afirmă CNCD

Ora de 40 de minute şi pauza de 5 minute sunt discriminatorii, susţine Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) într-un răspuns transmis Ziarului Financiar.

Conform sursei citate, cel puţin 25 de şcoli şi 15.000 de elevi din Bucureşti învaţă astăzi într-un program şcolar cu o durată redusă a orelor de curs.

„În contextul aspectelor semnalate, orice modificare a duratei orei de curs reprezintă în fapt un tratament diferenţiat, întrucât o astfel de diferenţă denotă o nerespectare a unui drept fundamental la educaţie, ceea ce se traduce ca fiind discriminare prin neasigurarea accesului la educaţie în condiţii egale pentru toţi elevii înscrişi in diferite unităţi de învăţământ din sistemul public“, a transmis CNCD, în răspunsul către Ziarul Financiar.

Mai multe școli din Capitală au avut, de-a lungul vremii, obiceiul ca, în perioada de iarnă, să scurteze orarul. De exemplu, Școala Gimnazială Nicolae Totulescu a încercat să introducă un astfel de program în noiembrie 2022, după cum relata Educație Privată la vremea respectivă. În cele din urmă, școala a renunțat la idee.

În contextul citat, Ministerul Educației transmitea că nu susține astfel de inițiative, pentru că „fiecare minut de predare contează”.

 

„În situații speciale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs și a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității de învățământ, cu informarea inspectoratului școlar.

Considerăm că, în condițiile meteorologice pe care le putem observa cu toții, o astfel de interpretare a cadrului legal este discreționară și inadecvată. Date fiind pierderile în învățare generate de perioada pandemiei, orice MINUT de școală contează.

De aceea, am trimis inspectoratelor școlare o adresă prin care am solicitat ca școlile să fie susținute să-și păstreze orarul normal, manifestându-ne dezaprobarea față de obiceiul trecerii la „programul de iarnă”. Rugăm, pe această cale, directorii, profesorii, elevii și părinții să susțină apelul pe care l-am lansat și să depună toate eforturile, astfel încât să nu mai existe practici și acțiuni ce pot conduce la pierderi de învățare”, preciza Ministerul Educației, într-un comunicat dat publicității pe 1 noiembrie 2022.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.