fbpx

”O lovitură fără precedent dată familiilor din diaspora” – Avocatul Zeno Daniel Șuștac, despre ”recensământul” elevilor retrași de la școală

Avocatul Zeno Daniel Șuștac, fondator al grupului ”Părinții elevilor din România”, a transmis către Educație Privată un punct de vedere legat de demersul Ministerului Educației de a cere o situație a elevilor retrași de la școală.

Ministerul Educației a transmis către ISJ-uri o adresă în care solicită situația exactă a elevilor retrași din sistemul de educație. Documentul a fost publicat în exclusivitate de Educație Privată.

Demersul vine la o zi după ce presa a relatat că doi părinți din Bihor au fost condamnați la închisoare după ce și-au retras copiii de la școală.

Punctul de vedere al avocatului Zeno Daniel Șuștac, integral:

Dacă informația se confirmă, la început de an electoral, discutăm despre o măsură fără precedent, cu posibil caracter electoral, care vizează în principal copiii românilor din diaspora care trăiesc împreună cu părinții în afara țării.

 

Conform adresei nr. 24023/ 03.01.2024 coaliția de guvernare prin Ministerul Educației pune o presiune fără precedent pe familiile de români din străinătate. Câteva sute de mii de copii români retrași din sistemul românesc de învățământ care învață la instituții de învățământ din străinătate “în afara legii nr.198/2023” vor avea pe urmele lor DGASPC-urile și poliția pentru că așa a decis Ministerul Educației.

 

Preocupant este faptul că cel mai înalt for național din domeniul educației pune semnul egal între neșcolarizare și școlarizare la o instituție internațională de învățământ în afara țării. Conform datelor EUROSTAT în diaspora avem la acest moment 600.000 de copii români! Este o lovitură fără precedent dată familiilor din diaspora de către coaliția de guvernare, acestea fiind amenințate cu amenzi usturătoare și dosare penale.

 

Lovitura este în egală măsură și pentru miile sau zecile de mii de copii din țară care au ales sistemul homeschooling, documentul în discuție dă startul prigoanei pe care statul român înțelege să o lanseze împotriva acestora. Adresa Ministerului Educației va duce la crearea unui soi de poliție educațională care va “vâna“ copiii care nu sunt înscriși în sistemul românesc de învățământ. Justificarea demersului ministerial este halucinantă: „Având in vedere informațiile potrivit cărora în România există familii care iși retrag deliberat copiii de la cursurile învațământului obligatoriu…”.

 

Nu prin hăituirea părinților și copiilor care aleg alte sisteme de învățământ se combate abandonul școlar! În loc să susțină să legifereze școlarizarea de tip homeschooling și să stabilească criterii clare de desfășurare a cursurilor în acest format, România alege stigmatizarea comunităților educaționale din afara sistemului național educațional. Ce urmează mai departe, decăderea din drepturile părintești a celor care și-au înscris copiii la cursurile unor instituții educaționale internaționale și constituirea unui Barnevernet românesc sub ghidajul Ministerului Educației?

 

Vor fi verificate “retragerile” din sistemul de învățământ de anul trecut sau și cele din anii anteriori? Nicio vorbă despre copiii care nu au fost niciodată înscriși în sistemul public, cu privire la ei (adevărata sursă a abandonului școlar cunoscută și tolerată de decenii), în această direcție ME nu are niciun deranj, voturile părinților lor sunt prea importante la început de 2024. Direcția este revoltătoare și fundamental greșită.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.