fbpx

EXCLUSIV După cazul din Bihor, Min. Educației face ”recensământul” elevilor retrași de la școală

Photo 204903627 | Computer © Anyaberkut | Dreamstime.com

Ministerul Educației a transmis către ISJ-uri o adresă în care solicită situația exactă a elevilor retrași din sistemul de educație.

Demersul vine la o zi după ce presa a relatat că doi părinți din Bihor au fost condamnați la închisoare după ce și-au retras copiii de la școală.

Conform adresei transmisă de minister către ISJ-uri, document obținut de Educație Privată, inspectoratele trebuie să demareze următoarele acțiuni:

  1. Informarea părinților, prin intermediul unităților de învățământ, cu privire la obligațiile care le revin pentru asigurarea dreptului la educatie al copiilor;

  2. Identificarea cazurilor de retragere a elevilor de la cursurile 1nvățământului obligatoriu;

  3. Informarea; colaborarea cu Direcția Generală de Asistență Socială și Proteqția Copilului (DGASPC), filiala județeană/a Municipiului Bucureșți, pentru consiliere in vederea re1nscrierii beneficiarilor primari 1n sistemul național de învățământ ;

  4. Colaborarea cu autoritatea publică locală pentru a monitoriza modul în care este respectat dreptul la educație;

  1. Sesizarea organelor de cercetare pentru luarea tuturor măsurilor de intrare în legalitate;

  2. Informarea obligatorie a Ministerului Educației cu privire la aceste situații.

În adresa aprobată de secretarul de stat Sorin Ion se precizează că aceste măsuri sunt luate ”Având 1n vedere informațiile potrivit cărora 1n România există familii care își retrag deliberat copiii de la cursurile învățământului obligatoriu, privându-i astfel de dreptul fundamental la învățătură prevăzut la art. 32 din Constituția României”.

Documentul poate fi accesat, integral, aici:

Adresă

Doi părinţi din Bihor au fost trimişi în judecată şi au primit câte patru luni de închisoare, după ce și-au retras toți cei patru copii din sistemul de învățământ pentru a-i educa acasă, după cum a relatat Adevărul. Aplicarea pedepsei a fost amânată.

Cazul a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd, la începutul anului trecut, în urma unei reclamaţii depuse de directorul Liceului teoretic Bratca, după ce, în toamna lui 2021, cei doi părinţi şi-au retras din unitatea de învăţământ cei patru copii de vârstă şcolară – atunci în vârste de 8, 10, 11 și 13 ani.   

În faţa anchetatorilor, cei doi s-au declarat nemulţumiţi de faptul că, în 2020, au primit diverse notificări în care li se atrăgea atenţia că prezenţa la şcoală a copiilor este condiţionată de purtarea măştii ori erau informaţi despre vaccinare. Ei au fost deranjaţi și de trecerea la predarea orelor în sistem online, întrucât nu le-au permis nici până atunci copiilor accesul la internet sau televizor, mai scrie Adevărul.

„Din declaraţia inculpatei rezultă că au decis retragerea copiilor de la şcoală întrucât nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media, respectiv cursurile online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie”, au explicat procurorii în rechizitoriu. 

Copiii au fost înscrişi la Home Life Academy și la West River Academy, unităţi şcolare private din SUA, care le oferă îndrumare părinţilor decişi să-şi educe singuri copiii, contra unei taxe care, în 2021, a fost de 250 dolari pe an/familie.

După cum a comunicat Inspectoratul Şcolar Județean Bihor, la solicitarea procurorilor, forma de învățământ homeschooling nu este recunoscută în România, iar specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor au stabilit că cei patru copii au mari lacune educaţionale, raportat la vârsta lor, iar părinţii nu au pregătirea să îi educe, în condiţiile în care femeia are 8 clase absolvite, iar soţul ei, liceul.

Ministerul Educaţiei a cerut să se facă verificări în toate şcolile din România, atât în şcolile publice, cât şi în cele private (acreditate) pentru a identifica situaţiile în care elevii au renunţat la sistemul clasic de educaţie în favoarea sistemului de tip homeschooling, în urma materialelor publicate de Adevărul. Solicitarea a fost transmisă printr-o adresă semnată de secretarul de stat Sorin Ion, care a cerut şcolilor ca în situaţia în care identifică astfel de cazuri să sesizeze Poliţia şi Direcţia de Asistenţă Socială. Totodată, directorii de şcoli sunt îndemnaţi să le explice părinţilor riscurile pe care şi le asumă dacă îşi retrag copiii din şcolile de stat sau private acreditate pentru homeschooling.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.