fbpx

Modelul japonez de educaţie prin curăţenie, adoptat de o școală gimnazială din Buzău

captură video Constantin Toma

Şcoala Gimnazială nr. 11 din Buzău a adoptat modelul japonez de educaţie prin curăţenie. Unitatea de învățământ este și prima din România care își produce energia electrică, iar surplusul ajunge în reţeaua naţională.

Şcoala Gimnazailă nr. 11 din Buzău a încheiat un parteneriat cu Primăria Buzău, Kaizen România şi Clean-up Japan pentru a pune în practică conceptul japonez, la prima activitate participând 100 de elevi. Scopul este organizarea și dezvoltarea unui spațiu public mai estetic, mai curat și mai sigur, precum și în stimularea spiritului de voluntariat și încurajarea educației practice, a cooperării și a muncii în echipă, urmând principiul ”Learning by doing” (învățare prin practică – n.r.). Elevi, profesori și membri ai comunității locale colaborează pentru a îmbunătăți și înfrumuseța școala. Cu sprijinul Primăriei Buzău, Școala nr. 11 a organizat pentru prima dată o acțiune de curățenie miercuri, inspirată de principiul japonez al „educației prin curățenie”, relatează Agerpres.

„Şcoala nr.11 este astăzi centrul unei noi acţiuni, aşa cum se ştie este prima şcoală circulară din România, iar astăzi încercăm un nou concept japonez, educaţie prin curăţenie. Acest concept se răspândeşte încet, încet în toată lumea, a pătruns şi la noi în ţară”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, potrivit Agerpres.

Principiul educaţiei prin curăţenie poate fi extins de la nivelul unei instituţii de învăţământ, la nivelul unei companii, bazându-se în principal pe dorinţa voluntarilor de a învăţa, a respecta anumite reguli şi de a le pune ulterior în practică.

„Făcând curăţenie prin această metodă, spre exemplu adunând frunzele într-un anumit mod îţi dai seama că este eficient şi asta te face să îţi dai seama ce înseamnă eficienţă. Atunci ai putea aplica eficienţa pe care o înveţi făcând curăţenie şi într-o companie unde îşi faci treaba. Începi să fi mai atent la lucrurile care nu erai de obicei atent. În Japonia în toate şcolile se fac astfel de activităţi o dată pe lună dar în cadrul companiei mele fac în fiecare zi. Când le spun prima dată oamenilor să facă curat sunt fel de fel de reacţii, există reacţii pozitive şi rareori cazuri în care se opun acestui îndemn”, a precizat preşedintele Clean Up Japan Association, Tetsuo Toshi, pentru Agerpres.

Şcoala nr. 11 are aproximativ 1900 de elevi şi este prima instituţie de învăţământ din ţară care produce energie electrică sau se foloseşte printre altele de apa de ploaie pentru realizarea anumitor sarcini.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.