fbpx

Jogging pe final de sezon și în siguranță

Vara a trecut, temperatura exterioară a scăzut destul de mult, parcă e numai bine pentru un jogging prin pădure sau pe aleile neasfaltate ale parcului. Îți pui echipamentul, încă mai merge șortul în detrimentul colanților, șosetele scurte sub gleznă, pantofii de alergare, îți pui căștile și alegi playlistul de energie, pornești aplicația de sănătate de pe smart watch și ai ieșit pe ușă. Să nu uităm sticla cu apă.

Astăzi ți-ai propus 10 km prin parc, jogging, dar nu pe aleile asfaltate, ci de-a dreptul prin iarbă, pe sub copacii bătrâni și umbroși. Bun! E sămbătă, ora 11:00 și parcul începe să prindă viață. Bicicliști nerăbdători, cupluri la a doua tinerețe aflate la plimbare sau părinți care împing un landou împart aleea îngustă din jurul lacului, dar ție nici că-ți pasă, ești liber.

Îți trece prin minte un gând că poate ar fi mai precaut să alergi pe asfalt, ca nu cumva să te ”lipești” de vreo căpușă, dar scuturi repede din cap când te gândești la calendar. Îți spui că e octombrie, că n-are cum să se întâmple așa ceva și continui să menții cadența unui jogging relaxat. Primii 8 kilometri îi parcurgi fără dificultate, muzica sună bine în căști, ritmul e bun, mai ai puțin și termini treaba, mai că-ți vine să te feliciți. Mai e puțin și gata cu cei 10 km. Te uiți la ceas și-ți spui mulțumit că e bine : 70 de minute. Pentru o alergare de sâmbătă dimineață nu e rău deloc. Un pic de stretching, respirăm adânc, terminăm apa din sticlă și ne aranjăm un pic echipamentul. Un punct negru pe gambă îmi atrage atenția. O fi o picătură de noroi, dar când să dai cu mâna, să ștergi, te dumirești și exclami :

Hei, ce sunt eu: magnet de căpușe? A patra bucată pe 2020. Și, nu știu cum să va spun, eu până anul ăsta n-am avut niciuna. Ghinion! Bun și acum ce facem?

căpușe

Foto Credit

Ai două opțiuni: fie mergi la medic, care o va scoate cu o pensetă medicală, fie o scoți tu prin rotire cu o pensetă „cârlig”. La extracție căpușa nu trebuie „stoarsă”. Acela este momentul când riscul de infecție este cel mai mare. Penseta prinde căpușa „de umeri” și astfel nu există acest risc. Rotirea este necesară pentru ca cleștii căpușei să fie „pliați”, iar astfel căpușa să fie extrasă fără riscul ruperii. Este important să nu rămână în tine capul căpușei pentru că riscul de infecție crește iarăși. Dacă rămân doar cleștii nu este o problemă. Aceștia vor fi eliminați natural de corpul tău.

Atenție – păstrează căpușa într-un recipient (o poți prinde vie între un scotch și o bucată de hârtie), pentru a o duce la analiza și verifica dacă este infectată cu Borrelia sau cu virusul encefalitei. Este un efort în plus, dar îți va aduce liniște.

Dacă în cazul bolii Lyme este necesară atașarea căpușelor la corpul uman timp de 36-48 de ore, în cazul encefalitei (TBE) este suficientă o singură mușcătură a unei căpușe infectate.

În cazul encefalitei transmisă de căpușe (TBE), majoritatea persoanelor infectate nu au simptome precoce, sau, în unele cazuri, pot confunda simptomele precum durerea de cap sau durerile musculare cu cele asociate unei gripe ușoare. În cazul bolii Lyme, o erupție cutanată circulară precoce, de culoare roșie, cu o zonă centrală palidă, se formează în jurul mușcăturii de căpușă, în aproximativ 3 – 30 de zile după mușcătură. jogging

mediac scoate căpușe

Mergi la medic pentru a primi îngrijiri de specialitate!

Acum dacă tot suntem alergători pasionați ar trebui să știm că riscul de a fi mușcat de o căpușă infectată cu virusul encefalitei transmisă de căpușe se poate modifica pe parcursul anului calendaristic. Căpușele sunt de obicei active când temperaturile depășesc 6 °Celsius, de obicei din luna martie până în luna noiembrie. jogging

sfaturi pentru a evita capusele

Și pentru că mișcarea în aer liber e sănătate curată, poate nu ar fi rău să avem un inventar de reguli pe care să le respectăm înainte de a ieși la o mișcare prin pădure sau prin iarba parcurilor:

* Alergătorii ar trebui să fie foarte atenți în timp ce se antrenează în zone împădurite când este suficient de cald pentru căpușe să fie active

* Utilizați substanțe repelente pe pielea expusă

* Utilizați un insecticid care tratează de obicei păduchii, pe pantofi, șosete și îmbrăcăminte.

* Nu uitați să alergați pe centrul traseului, unde este mai puțin probabil să intrați în contact cu habitatul, cu frunzele sau cu iarba în care trăiesc căpușele

După alergarea sau plimbarea în aer liber, într-un spațiu împădurit sau acoperit de iarbă și frunze i ar trebui să facem duș cât mai curând posibil. Căpușele preferă în general zonele calde și umede, deci efectuăm o verificare a căpușelor pe tot corpul într-o oglindă mare (verificarea sub brațe, în urechi și în jurul acestora, a părului, în interiorul buricului, în spatele genunchilor, între picioare și în jurul taliei). Putem, de asemenea, să uscăm hainele de antrenament la căldură mare timp de 10 minute pentru a ucide orice căpușe care ar fi putut fi intra în echipament.

E bine de știut encefalita transmisă de căpușe TBE (Tick Borne Encephalitis) este o infecție virală, transmisă de o căpușă infectată cu un virus aparținând unui grup cunoscut sub numele de flavivirusuri. Boala Lyme este o infecție bacteriană, transmisă de o căpușă infectată cu o bacterie numită Borrelia. Acest lucru este important deoarece pentru TBE nu există tratament și, spre deosebire de boala Lyme, TBE nu poate fi tratată cu antibiotice sau alte medicamente.

Nu avem tratament pentru encefaliata TBE, dar avem vaccin!

Vaccinarea împotriva encefalitei transmisă de căpușe (TBE) este recomandată oricui poate fi expus riscului de contractare a encefalitei transmisă de căpușe (TBE) în timpul activităților de serviciu sau al călătoriilor, în special persoanelor care intenționează să viziteze zone rurale sau să desfășoare activități în aer liber, precum mersul pe jos, drumeții, ciclism sau camping. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinarea este considerată cea mai eficientă măsură de prevenire a encefalitei transmisă de căpușe (TBE).

Acum că am înțeles ce avem de făcut înainte și după o mișcare în aer liber, prin pădure sau zone neamenajate, rămâne valabil următorul îndemn MERGI LA MEDIC. E CEL MAI SIGUR! Afli despre tratamentul potrivit sau de prevenție prin vaccinare.

Jogging în siguranță, ăsta-i spiritul!

Articol susținut de Pfizer – Viza ANMDMR nr 9799E / 06.07.2020

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.