fbpx

Iohannis le dă dreptate profesorilor: Dacă avem pretenții de la dascăli, trebuie să îi plătim

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat, astăzi, de acord cu solicitările profesorilor care au anunțat grevă generală. 

”Dascălii trebuie plătiţi la adevărata lor valoare. Această chestiune este artificial amestecată cu legile educaţiei. În legile educaţiei nu apar chestiunile acestea de salarizare. Salarizarea trebuie să apară în grila de salarizare şi o să insist şi eu să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării şi grilele pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obţin prin grevă? Sigur e o întrebare care se poate pune, însă sindicatele îşi fac treburile lor. Dacă avem pretenții de la dascăli şi vrem să avem un sistem performant de învăţământ, atunci trebuie să îi plătim”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la finalul Summitului Consiliului Europei care a avut loc la Reykjavik, Islanda.

Peste 100.000 de angajați în învățământ vor participa la greva generală care începe luni, în urma eșecului negocierilor dintre sindicate și Guvern, a anunțat liderul FSLI Simion Hăncescu.

”Din 145.000 de membri FSLI sunt peste 100.000 care intră în grevă. Contractul de muncă e un act care nu poate conține referiri la salarizare. Deci nu se va întâmpla mâine nimic care să desamorseze. Au decalat până în ianuarie, deși trebuia să fie gata în iunie. Aveau timp la Ministerul Muncii să lucreze în paralel cu legea pensiilor. Ceva nu este în regulă”, a declarat Simion Hăncescu.

Marius Nistor, liderul FSE Spiru Haret, a precizat că este posibil ca sindicatele și Guvernul să mai aibă luni încă o rundă de discuții.

Creșterile salariale nu pot fi negociate cu Ministerul Educației, transmite instituția într-un comunciat de presă, în urma întâlnirii de miercuri cu Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

„În contextul grevei de avertisment de astăzi, 17.05.2023, Ministerul Educației și federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar fac următoarele precizări:

Creșterile salariale și alte drepturi de natură salarială solicitate de federațiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă. Prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educației.

În ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educației a înaintat către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin adresa nr. 8.551/16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Adresa este semnată și asumată de reprezentanții tuturor federațiilor sindicale în domeniul învățământului, inclusiv învățământul superior. Ministerul Educației susține principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu.

Pentru negocierile privind contractul colectiv de muncă, Ministerul Educației a emis ordinul de ministru nr. 4.200 privind constituirea comisiei de negociere a acestuia în data de 16.05.2023”, transmite Ministerul Educației.

Mâine, 18.05.2023, va avea loc prima întâlnire a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.