”În ce țară se mai dau atâtea diplome?” Scrisoarea despre birocrație a unei ”amărâte de secretare”
04 Septembrie 2018, 15:02
de Sorina Mărculescu, secretară la un liceu din România
Gânduri…și rânduri…
Pentru-că e sâmbătă…pentru-că mă ”chinuie talentul”…pentru-că nu văd nicio logică… pentru-că și azi am fost la serviciu, și pentru-că toată săptămâna am prestat câte 12 ore de lucru (ore neplătite), într-o unitate școlară de stat de învățământ preuniversitar din România secolului XXI, doar să am gata toate actele de studii pentru absolvenții promoției 2018, și să nu-mi rămână în arhiva școlii pentru totdeauna. Acte de studii pe care nu le ridică absolvenții pentru simplul motiv că nu le folosește nicăieri. Este primul an (după mulți ani) când am primit formularele în timp util să le putem completa și să le eliberăm în același timp cu diploma de
bacalaureat. În ultimii 7 ani, au ajuns aceste acte ”în rate lunare” chiar și după începerea următorului an școlar și zac întocmite în arhivele școlilor pentru simplul motiv că nu le mai ridică nimeni. De ce? Pentru-că nu le cere nimeni, nicăieri.
Întrebare de la un fericit proaspăt absolvent cu diploma de bacalaureat, în momentul în care a luat în mână formularele:
– Adică, ce să fac cu toate astea? Mi le cere undeva? Cum s-ar zice, după 4 ani de liceu ne alegem cu un maldăr de cartoane inutile?
– Ei, nu chiar inutile, că fără diploma de bacalaureat și fără foaia matricolă nu te poți înscrie nicăieri la vreo facultate.
– Bine, astea înțeleg, dar restul?
– Restul le ții amintire pentru când vei fi bunic și le vei povesti nepoților cum era pe vremea ta!
”Probabil suntem singura țară care dă diplome de proști”
Câte cartoane eliberăm? Începem cu Certificatul de absolvire al ciclului inferior al liceului(adică de 10 clase), pe care îl primesc toți elevii după ce termină clasa a X-a. Dacă m-ar întreba cineva pe mine, aș spune că eliberarea acestuia ar fi necesară, la cerere, doar acelor elevi care, din diferite motive, nu doresc să termine liceul și au nevoie să dovedească undeva că sunt absolvenți de 10 clase. Continuăm cu Diploma de absolvire a liceului, aceasta se eliberează tuturor absolvenților de liceu și nu doar celor care nu promovează examenul de bacalaureat; Diploma de bacalaureat, însoțită de foaia matricolă. Apoi, un Certificat de competențe lingvistice de comunicare în limba română, un Certificat de competențe lingvistice într-o limbă de circulație internațională, un Certificat de competențe digitale, toate însoțite de câte un supliment descriptiv al competențelor. Ar mai fi Atestatul de competențe profesionale pentru cei de la filiera teoretică, profil matematică-informatică sau clasele de bilingv și Certificatul de competențe profesionale nivel 3, 4 sau 5, însoțit de un supliment descriptiv în format Europass. Ca să nu mai spun că acest examen de certificare a competențelor lingvistice și digitale, parte integrantă a examenului de bacalaureat, a ajuns să fie pur formal, adică, e necesar să fii prezent ca să fii promovat. Primesc certificatul și cei care care nu întrunesc punctajul pentru calificativul ”Începător”, scriem pe el ”Fără nivel”. Probabil suntem singura țară care dă diplome de proști. Da, proști, dar cu diplomă!! Atâta timp cât aceste rezultate sunt menționate pe diploma de bacalaureat de ce le mai eliberăm? Are cineva vreo afacere cu cartoanele tipizate și trebuie să fie cât mai multe? Nu este suficientă o adeverință dacă e ”musai necesară” undeva?
”Totul e frumos și bine din biroul și scaunul ministerial”
Altă durere am cu unitățile de învățământ preuniversitar de stat care înființează specializări sau calificări noi. Acestea primesc doar autorizare provizorie(pentru acele specializări) până la acreditare, adică au același regim cu unitățile particulare și nu au voie să organizeze examene de absolvire pentru acele specializări și nici să elibereze acte de studii absolvenților. Aceștia sunt arondați la alte unități care au acele specializări/calificări, acreditate. Elevii au dat, toti, examenul de bacalaureat intr-un singur centru, doar dosarele lor s-au plimbat prin alte județe sau alte orașe ale aceluiași județ, rezultatele au fost consemnate în cataloage digitale diferite, pe centre arondate, iar diplomele de bacalaureat se vor întocmi de către unitățile la care au fost arondați elevii. Prin urmare, 2 clase vor face un drum în alt oraș să-și ridice diploma de bacalaureat și faimoasele certificate de competențe lingvistice și digitale, cheltuieli inutile pentru părinții din mediul rural care, foarte mulți dintre ei, au făcut eforturi supraomenești să-i țină la liceu în oraș. Dar pe cine interesează? Totul e frumos și bine din biroul și scaunul ministerial, mulți de acolo nu au nici cea mai vaga idee care este realitatea în teren. Profesorii care predau în școală(și elevilor de la specializările autorizate cât și celor de la specializările acreditate) sunt calificați, cu gradele didactic I, II si dr., acești profesori sunt capabili să predea dar nu sunt capabili să evalueze? Mă depășește total gândirea și logica lor. Dar ce știu eu?
Am totuși o curiozitate: în ce țară din Europa, sau din lume, se mai împart atâtea diplome, certificate, suplimente descriptive, la finalul ciclului liceal?
Semnează,
Una din multele ”amărâtele alea de secretare care nu știu decât să facă mofturi și cafele”, expresie slobozită de o gură dintr-o funcție mare.