fbpx

4 septembrie 1927: Se naște părintele Inteligenței Artificiale

John McCarthy a fost informaticianul american care a inventat termenul de ”Inteligență Artificială” (AI), în anul 1956. La puțin timp după ce a devenit profesor la M.I.T., în 1958, a fondat primul laborator de Inteligență Artificială. Este creatorul LISP (List Processing Language), limbajul de programare cel mai frecvent folosit în cercetările legate de AI.

Cu toate că McCarthy credea că inteligența este alcătuită din logică și simț comun care pot fi reprezentate matematic, speranța sa în construirea unor roboți mai inteligenți decât omul încă nu a fost împlinită.

John McCarthy s-a născut la Boston, Massachusetts, în familia unui imigrant irlandez căsătorit cu o imigrantă evreică din Lituania,[4] John Patrick și Ida Glatt McCarthy. Familia a fost obligată să se mute des în timpul Marii Crize Economice, până când tatăl lui McCarthy și-a găsit de lucru ca organizator pentru o companie din Los Angeles, California.

McCarthy a demonstrat de mic aptitudini deosebite pentru matematică; în adolescență, a învățat singur matematică studiind manualele universitare de la California Institute of Technology (Caltech). A fost, astfel, acceptat la Caltech după un an, și a trecut direct în anul trei la matematică.

Licențiat în matematică în 1948, McCarthy și-a continuat studiile la început tot la Caltech. Doctoratul în matematică l-a primit de la Universitatea Princeton în 1951, conducător de doctorat fiind Solomon Lefschetz.

McCarthy s-a căsătorit cu programatoarea și alpinista Vera Watson, care a murit în 1978 în tentativa de a escalada Annapurna I.

părintele inteligenței artificiale

Mc Carthy a dezvoltat, de asemenea, un sistem de time-sharing prin care sute de oameni pot împărți utilizarea unui computer performant.

Povestirea sa „The Robot and the Baby”, scrisă în 2001, a explorat detașat întrebarea dacă roboți ar trebui să aibă (sau să simuleze) sentimente și a anticipat aspecte ale culturii Internetului și ale rețelelor sociale devenite evidente în deceniul ce a urmat.

În 1971, a obținut Premiul Turing, pentru contribuțiile aduse în domeniul Inteligenței Artificiale.

Sursă informații: Wikipedia.

Citește și

23 august 1806: Moare fizicianul Charles-Augustin Coulomb

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.