fbpx

Grupul ”Fără botniță”, inițiat de militanții anti-mască, a dispărut de pe Facebook

Grupul ”Fără botniță”, deschis de cei care se opun utilizării măștilor de protecție, a dispărut de pe Facebook.

Respectivul grup ajunsese să numere aproape 50.000 de membri. Marea majoritate a acestora promovau refuzul de a purta masca de protecție, dar și diverse teorii conspiraționiste și pseudoștiințifice pe tema pandemiei de COVID-19.

O parte dintre utilizatorii grupului încearcă, însă, să se regrupeze pe alte pagini similare.

Anunțul privind dispariția grupului a fost făcut de Andrei Didas, unul dintre utilizatorii Facebook care au raportat postările conspiraționiste și care instigau la nerespectarea reglementărilor legale:

”Facebook a șters definitiv “celebrul” grup “Fara botnita – jos dictatura medicala”. Acesta avea peste 40k membri

Grupul a fost semnalat ca fiind un atentat la sănătatea publică, deoarece promova informații nejustificate de ordin medical, menite să împiedice cu bună conștiință lupta autorităților împotriva pandemiei COVID-19.
Mai mult, de la o sursa de informatii false, grupul a devenit o sursă de denigrare a unor persoane cu pregătire medicală și care se află în procesul de luptă împotriva pandemiei.
Confidențialitatea grupului era setată “Public” în mod intenționat, astfel audiența la care ajungea informația falsă nu putea fi controlată. Orice altă tentativă de a reface astfel de grupuri, indiferent de locație, va fi soluționată la fel.
Facebook nu tolerează astfel de practici și dă asigurări că nu va cenzura opiniile personale, fiind o diferență între un punct de vedere exprimat și manipularea în masă prin denaturarea unor situații dovedite cu scopuri negative.”
Atât autoritățile române, cât și Facebook, au îndemnat, în repetate rânduri, utilizatorii de rețele sociale să se informeze din surse valide și să se abțină de la a răspândi fake news și afirmații pseudoștiințifice.