fbpx

EXCLUSIV – UDMR pierde o parte din controlul asupra numirii de directori în școlile cu predare în limba maghiară, dar păstrează dreptul de aviz

Noua metodologie de organizare a concursurilor pentru funcțiile de directori în școli urmează să fie publicată, astăzi, Monitorul Oficial. Actul normativ conține o modificare importantă: UDMR și celelalte partide reprezentante ale minorităților pierd o parte din controlul asupra candidaturilor la funcțiile de directori.

În noua metodologie, aprobată prin ordin de ministru, candidații la funcțiile de directori nu mai au nevoie de aprobarea explicită a formațiunilor politice care reprezintă minoritățile, pentru a participa la concursuri. Prevederea respectivă exista în metodologia de concursuri aflată în vigoare până acum.

Potrivit noilor reglementări, partidele reprezentante ale minorităților au doar drept de aviz motivat pentru candidații la funcții de conducere în școlile cu predare în limbile minorităților, și numai după ce aceștia trec de concurs. 

Ce prevede noua metodologie:

 Numirea în funcțiile de director și de director adjunct, în cazul unităților de învățământ cu predare în limbile minorităților naționale și al celor cu secții de predare în limbile minorităților naționale în care sunt normate una sau mai multe funcții de director adjunct, se face cu respectarea art. 97 din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Avizul trebuie motivat.

Ce prevede Legea Educației Naționale, la articolul 97:

Directorul exercită conducerea executivă a unității de învățământ. În cazul unităților de învățământ cu predare integrală în limbile minorităților naționale, directorul are obligația cunoașterii limbii respective. În cazul unităților de învățământ cu secții de predare în limbile minorităților naționale, unul dintre directori are obligația cunoașterii limbii respective. În aceste cazuri, numirea directorului se face cu consultarea organizației care reprezintă minoritatea respectivă în Parlamentul României sau, dacă minoritatea nu are reprezentare parlamentară, cu consultarea Grupului parlamentar al minorităților naționale.

 

Ce prevedea vechea metodologie, aprobată în anul 2016:

Participarea la concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct în cazul unităților de învățământ cu predare în limbile minorităților naționale și al celor cu secții de predare în limbile minorităților naționale este condiționată de prezentarea de către candidat a unui document scris care să ateste consultarea organizației care reprezintă în Parlament minoritatea respectivă sau, dacă minoritatea nu are reprezentare parlamentară, consultarea grupului parlamentar al minorităților naționale.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.